Coronavirus. Sociolog francez: Izolarea este un lux imposibil pentru săraci. Este ca şi cum viaţa lor nu are nicio valoare

  • Un sociolog francez explică de ce izolarea este imposibilă pentru păturile sărace ale societăţii
  • Diferenţele sociale afectează stoparea pandemiei de coronavirus
  • Măsurile punitive luate de autorităţi pentru cei care nu respectă carantina sunt extreme, după părerea sa
2618 afișări
Imaginea articolului Coronavirus. Sociolog francez: Izolarea este un lux imposibil pentru săraci. Este ca şi cum viaţa lor nu are nicio valoare

Coronavirus. Sociolog francez: Izolarea este un lux imposibil pentru săraci. Este ca şi cum viaţa lor nu are nicio valoare

Hamza Esmili este profesor sociolog în cadrul Universităţii Paris VIII şi s-a dedicat studierii unor subiecte ce ţin de sfera inegalităţii sociale, radicalizării şi marginalizării din mediul urban. Astfel de fenomene nu sunt deloc străine în suburbiile Parisului.

El locuieşte în cea mai emblematică dintre toate, Saint-Denis, cunoscută din cauza ratei mari a criminalităţii, şomajului şi mai nou, a mortalităţii cauzate de coronavirus. Acesta a oferit un interviu pentru BBC News Mundo în care a explicat de ce ”izolarea devine un lux imposibil pentru oamenii săraci”.

Esmili este de părere că izolarea este necesară stopării pandemiei, însă, ca sociolog, el vede diferit lucrurile. Izolarea nu este adaptată realităţii sociale în care trăim. Cele mai afectate sunt păturile sărace ale populaţiei, deoarece oamenii sunt nevoiţi să iasă din casă pentru a subzista, explică el. 

Un scenariu trist dar adevărat, în majoritatea locuinţelor din zonele defavorizate sunt familii care trăiesc şi câte cinci-şase membriiâ într-o singură încăpere. Contrastele sociale nu se rezumă doar la teritoriul Franţei, ele sunt universale, peste tot pe mapamond. Astfel că stoparea răspândirii virusului devine o problemă ce ţine şi de statutul social.

Cei mai predispuşi la îmbolnăvire sunt cei care nu au condiţii propice de trai sau de asigurare a existenţei zilnice. Este ca şi cum viaţa lor nu are nici o valoare pentru că sunt forţaţi de împrejurări să iasă din casă pentru a supravieţui, susţine sociologul.

Ţările din lumea a treia se confruntă cu un număr ridicat de îmbolnăviri. Ce este şi mai îngrijorător este că sunt anumite situaţii, precum cazul Braziliei, unde însuşi preşedintele neagă realitatea existenţei virusului. Ţări din Africa de Nord precum Tunisia sau Libanul au protestat din cauza măsurilor luate de guvernele proprii şi au motivat că foametea produce mai multe victime decât pandemia. Un alt exemplu, Marocul are la bază o economie de tip informal, iar realitatea izolării este destul de greu de acceptat aici.

Sociologul Hamza Esmili conchide că măsurile luate de guverul Franţei dar şi de alte ţări de pedepsire a cetăţenilor care nu respectă măsurile de izolare sunt extreme. Pedepsirea acestora prin amenzi sau închisoare nu arată decât neputinţa statului de a face faţă noii crize cu care se confruntă.

Autor: Alexandru Gologan

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici