De ce virusul Covid ucide mai puţin în Africa. Răspunsurile specialiştilor

Specialiştii se aşteptau ca virusul să devasteze statele africane, dar ratele mortalităţii s-au dovedit a fi mai mici decât estimările.

3551 afișări
Imaginea articolului De ce virusul Covid ucide mai puţin în Africa. Răspunsurile specialiştilor

Un profesor verifică temperatura unui elev la şcoala primară şi gimnazială Mejocama din Lusaka, Zambia, 21 septembrie 2020

Stephanie Nolen, un reporter de la New York Times care s-a implicat de mulţi ani în domeniul sănătăţii, a analizat numărul celor infectaţi de Covid, al celor care au nevoie de spital şi al celor care mor în Africa şi a stabilit de ce este mult mai mic decât în ​​alte părţi ale lumii.

În primele luni de pandemie, mulţi - inclusiv scriitorul - s-au declarat foarte îngrijoraţi că virsul, pe un continent cu 3 medici la 100.000 de oameni, unde, de altfel, există malarie, HIV şi tuberculoză (plus malnutriţia), ar fi făcut multe milioane de victime. Nu a fost cazul, dar nu pentru că africanii sunt protejaţi de infecţie. 

Au anticorpi pentru că s-au vaccinat? Nu. Doar 7% din întreaga populaţie a Africii a fost vaccinată. S-a luat cazul Zambiei. Christopher Gill - un specialist în sănătate publică la Universitatea din Massachusetts din Boston - care a început să lucreze cu colegii săi chiar în Zambia (unul dintre ei a murit de Covid, în timp ce lucra la acest proiect).

Gill a efectuat teste în morgile spitalelor pentru a căuta SARS-CoV-2 - virusul care provoacă Covid-19 - şi a făcut acest lucru între 2020 şi 2021. 32% dintre cadavrele testate au fost pozitive pentru virus, dar în perioadele de vârf ale variantelor Beta şi Delta a ajuns la 90%. Dar câte dintre acestea au fost pozitive înainte, când erau încă în viaţă?

Puţini, doar 10%, iar asta ne spune că trebuie să fi existat multe fals negative în testele disponibile în Africa sau poate - şi acest lucru este şi mai probabil - că majoritatea oamenilor nu au fost testaţi.

Cu toate acestea, datele Dr. Gill contrastează dramatic cu cifrele oficiale (mai puţin de 4.000 de decese de Covid înregistrate în Zambia în aceeaşi perioadă, unde trăiesc 19 milioane de oameni).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici