Efecte adverse posibile ale vaccinului anti-COVID Johnson&Johnson. O afecţiune nervoasă rară, inclusă pe lista FDA

  • Vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson poate duce la creşterea riscului apariţiei unei afecţiuni neurologice rare, sindromul Guillain-Barré (SGB).
  • Autorităţile federale de reglementare din SUA au constatat că riscul de a dezvolta acest sindrom este scăzut, însă de trei până la cinci ori mai mare în cazul persoanelor vaccinate.
  • Sindromul Guillian-Barré apare atunci când sistemul imunitar afectează celulele nervoase, provocând slăbiciune musculară şi chiar paralizie.
25766 afișări
Imaginea articolului Efecte adverse posibile ale vaccinului anti-COVID Johnson&Johnson. O afecţiune nervoasă rară, inclusă pe lista FDA

Administraţia americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) ia în calcul avertizarea populaţiei asupra faptului că vaccinul dezvoltat împotriva SARS-CoV-2 de compania Johnson&Johnson poate duce la creşterea riscului apariţiei unei afecţiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindromul Guillain-Barré (SGB). 

Autorităţile federale de reglementare din SUA au constatat că riscul de a dezvolta acest sindrom este scăzut. Totuşi, rata este de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID cu serul produs de compania Johnson&Johnson faţă de populaţia generală, scrie The New York Times.
 
Potrivit unor surse apropiate de FDA, acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson a fost privit cu neîncredere în Statele Unite, producţia fiind oprită temporar la începutul anului 2021.
 

Vaccinare anti-COVID-19. Ce arată rapoartele medicale din SUA

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de SGB în rândul persoanelor imunizate cu vaccinul monodoză. În acest moment, rapoartele sunt considerate preliminare, iar majoritatea celor care dezvoltă afecţiunea sunt în curs de recuperare.
 
„Nu este surprinzător să identificăm astfel de reacţii adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio, fost cercetător şef în cadrul FDA în timpul mandatului prezidenţial al lui Barack Obama. Datele colectate până acum sugerează că beneficiile vaccinului „continuă să depăşească semnificativ riscurile”, a precizat ea.
 
Rapoartele realizate pe baza datelor colectate indică faptul că simptomele sindromului Guillain-Barré s-au dezvoltat în decurs de aproximativ trei săptămâni de la vaccinare. Mai mult, un bărbat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât şi un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie după ce a fost vaccinat şi a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.
 
Administraţia Biden ar putea anunţa marţi noul avertisment FDA. Instituţia federală conchide că beneficiile vaccinului în prevenirea formelor severe de COVID-19 sau a decesului survenit în urma infectării cu SARS-CoV-2 depăşesc semnificativ celelalte riscuri. Totuşi, efectele adverse posibile trebuie aduse la cunoştinţă oamenilor, fiind specificate în prospecte şi pe platformele oficiale de comunicare, pentru furnizori şi pacienţi. 
 
Autorităţile de reglementare europene ar putea urma în curând exemplul de peste Ocean. 
 
Cât despre vaccinurile Pfizer sau Moderna, nu au fost identificate legături cu sindromul Guillain-Barré. Cei doi producători de ser anti-COVID utilizează o tehnologie diferită în producţia dozelor de vaccin.
 
Aproape 13 milioane de persoane din Statele Unite au fost vaccinate cu Johnson & Johnson, dar 92% dintre americanii vaccinaţi cu schema completă au fost imunizaţi cu serul dezvoltat de Pfizer-BioNTech sau Moderna. Chiar dacă necesită o singură doză, vaccinul Johnson&Johnson a fost administrat în cantităţi mai mici din cauza întârzierii de producţie şi a pauzei de 10 zile, timp în care anchetatorii au studiat o posibilă legătură între vaccin şi o tulburare rară de coagulare a sângelui la femei. 
 

Ce este Sindromul Guillian-Barré

Sindromul Guillian-Barré apare atunci când sistemul imunitar luptă cu celulele nervoase, provocând slăbiciune musculară şi chiar paralizie, precizează FDA. Câteva mii de oameni, aproximativ 10 la un milion de rezidenţi, dezvoltă afecţiunea în fiecare an în Statele Unite. Cei mai mulţi pacienţi se recuperează complet chiar şi după cele mai severe simptome ale bolii, dar există şi cazuri rare când pacienţii pot suferi paralizie aproape totală.

De-a lungul timpului s-au stabilit legături între sindromul Guillain-Barré şi alte vaccinuri. Potrivit centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), vaccinurile anti-gripale, inclusiv vaccinul împotriva gripei porcine din 1976, au dus la un riscuri uşor crescute de dezvoltare a sindromului. La începutul acestui an, FDA a avertizat că vaccinul Shingrix pentru zona zoster, produs de GlaxoSmithKline, ar putea avea acelaşi efect secundar.
 

Vaccinare anti-COVID în România

În România au fost vaccinate până acum 4.828.068 de persoane, din care 4.662.084 cu schema completă. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, pe teritoriul României au fost administrate 348.832 de doze Johnson&Johnson. Au fost utilizate 7.225.887 de doze Pfizer BioNTech, 721.410 de doze Moderna şi 845.191 de doze AstraZeneca.

În ceea ce priveşte numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 16.678 de reacţii comune şi minore.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici