Epidemiologul Octavian Jurma: Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Când ajungem la incidenţa sub 1

  • Dacă pandemia nu a primit înştiinţarea că s-a terminat pandemia şi că a devenit „doar o gripă", e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, spune medicul Octavian Jurma.
  • Săptămâna viitoare avem vârful valului 5, cu 70.000 de cazuri noi zilnice, potrivit epidemiologului.
  • În aprilie, incidenţa coboară sub 1 la mie
3435 afișări
Imaginea articolului Epidemiologul Octavian Jurma: Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Când ajungem la incidenţa sub 1

Medicul Octavian Jurma scrie pe Facebook că problema în continuare o reprezintă capacitatea de a monitoriza pandemia prin testare.

„Săptămâna trecută, marţi 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16.760 cazuri cu 88.019 teste. Astăzi vedem un număr mai redus de teste, aşa cum era de aşteptat după o zi liberă, însă deşi testele au scăzut cu 26.000, numărul de cazuri a crescut cu 3.000. Rata de pozitivare se menţine la peste 30%, ceea ce înseamnă că de mâine, când se va reveni la peste 75.000 de teste pe zi, vom depăşi şi pragul de 25.000 de cazuri, poate chiar şi pe cel de 30.000 de cazuri până la finalul săptămânii. Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o şansă reală să vedem vârful valului 5-Omicron la valori între 40.000 şi 50.000 de cazuri pe zi. Dacă însă creşterea mai continuă o săptămână, atunci putem ajunge şi la cele 70.000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menţiona şi dr. Rafila”, scrie medicul.

Potrivit acestuia, totul depinde că felul în care testarea ţine pasul cu pandemia: „din acest punct de vedere, iniţiativa domnului Rafila de a deschide centre de testare este lăudabilă. Chiar şi mai lăudabilă este iniţiativa deschiderii unui centru de testare gratuită în Craiova. Vedem astfel că românii sunt responsabili şi vor să se testeze după un contact cu o persoană infectată dacă li se oferă oportunitatea. Păcat că la noi testele au fost mereu văzute că un duşman al autorităţilor centrale şi locale. Folosite ca alternativă la carantină generală ar fi putut salva mii de vieţi şi reduce enorm inclusiv costurile economice ale pandemiei”.

Jurma atrăgea atenţia, la începutul lunii ianuarie: „creşterea spitalizărilor este însă mult mai accentuată în rândul minorilor unde internările COVID-19 au crescut de la 55 la 95 (aproape de 2x) faţă de săptămâna trecută. Această creştere mai rapidă în rândul copiilor confirmă tabloul general din alte ţări unde internările pediatrice sunt în general de 4x mai multe decât în valul precedent".

Din păcate numărul de internări în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal. A depăşit deja vârful de 515 internaţi minori pe zi din valul 4-Delta şi va depăşi probabil 1.000 de internaţi pe zi până duminică, e de părere medicul.

„Vedem însă că şi curba internărilor în rândul populaţiei generale a început să crească rapid. Această curbă este acum cu 2 săptămâni în urmă curbei confirmărilor, deşi în valurile precedente a anticipat curba confirmărilor. Acest aspect nou se datorează faptului că Omicron are o viteză mult mai mare de infectare şi o perioadă de incubaţie mai redusă dar boala progresează ceva mai lent decât în cazul Delta, probabil datorită gradului mai scăzut de multiplicare în plămâni. Odată însă provocată furtuna de citokine evoluţia este similară cu Delta şi decesele încep să apară. Curba deceselor este abia la debut aşadar, dar avem deja o creştere a numărului zilnic de decese faţă de săptămâna trecută. Faptul că evoluţia se încadrează în prognoza pentru faza ascendentă face ca şi prognoza pentru faza descendentă să fie credibilă. Este aşadar probabil că vom coborî sub 3 la mie în luna martie şi sub 1 la mie în aprilie, dacă nu vor apărea surprize neplăcute din partea pandemiei”, adaugă Jurma.

Acesta îşi îmcheie postarea astfel: „dacă pandemia nu a primit înştiinţarea că s-a terminat pandemia şi că a devenit <doar o gripă>, e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, cum pare să facă în Danemarca şi Franţa unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creşterea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici