Femeile însărcinate transmit anticorpi, dacă sunt vaccinate? Opinia medicului ginecolog Radu Vlădăreanu

  • Oamenii de ştiinţă strâng tot mai multe dovezi referitoare la eficacitatea vaccinului asupra gravidelor.
  • Doctorii specialişti spun că anticorpii se pot transmite prin cordonul ombilical sau prin lapte.
  • În SUA există un registru de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide vaccinate.
565 afișări
Imaginea articolului Femeile însărcinate transmit anticorpi, dacă sunt vaccinate? Opinia medicului ginecolog Radu Vlădăreanu

Femeile însărcinate transmit anticorpi, dacă sunt vaccinate. Ce spun medicii ginecologi

Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice efectuate înaintea lansării vaccinurilor. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru a demonstra că serurile sunt sigure şi eficiente chiar şi în timpul sarcinii.

Mai mult, rezultatele preliminare arată că femeile gravide sau care alăptează şi sunt vaccinate, pot transmite anticorpi de protecţie copiilor.

Iată părerea doctorului ginecolog Radu Vlădăreanu: „Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficienţă este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit, şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului”, a declarat acesta.

În studiul JAMA, oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School au studiat probele de sânge de la 103 femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna. Dintre care 30 primiseră vaccinul în timpul sarcinii, 16 în timp ce alăptau şi 57 dintre ele nu trecuseră printr-o sarcină. Rezultatele sunt similare la toate cele trei categorii, arătând prin asta eficacitatea serului, indiferent de persoană.

Există un registru american de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. Sunt înscrise 110.000 de femei. Deci gândiţi-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat”, a spus dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici