Cum a ajuns a doua cea mai populată ţară din lume la peste 1 milion de cazuri de coronavirus: 56% din îmbolnăviri, în 3 state ale „ţării care face cât 30”

  • După SUA şi Brazilia, India a devenit vineri a treia ţară din lume care a raportat peste 1 milion de cazuri de coronavirus
  • Aproximativ 56% din cazurile de coronavirus din India sunt concentrate în doar trei dintre cele 36 de state ale ţării
  • Cu peste 1,3 miliarde de locuitori, India este a doua cea mai populată ţară de pe Glob, fiind întrecută doar de China
5518 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns a doua cea mai populată ţară din lume la peste 1 milion de cazuri de coronavirus: 56% din îmbolnăviri, în 3 state ale „ţării care face cât 30”

Sursa FOTO: Profimedia

COVID-19 în India. Cum s-a ajuns de la primul caz la peste un milion de îmbolnăviri?

India a raportat primul caz de coronavirus de pe teritoriul ţării în data de 30 ianuarie. Pacientul, originar din statul indian Kerala, studiase în Wuhan, oraşul din China unde a fost înregistrat primul caz cunoscut de COVID-19.

În timp ce virusul se răspândea cu putere în alte zone ale lumii, India a rămas pentru săptămâni în şir un teritoriu puţin afectat de epidemie. Abia pe 13 martie a fost raportat primul deces, într-un moment în care ţara depistase doar 73 de cazuri de coronavirus, arată CNN.

Când numărul cazurilor era încă relativ redus, Guvernul a luat măsuri. Pe 11 martie, India a suspendat toate vizele turistice, iar pe 22 martie toate zborurile internaţionale au fost blocate. Pe 25 martie, când ţara a fost oficial închisă, în India erau confirmate puţin peste 500 de cazuri şi 10 decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Pe 30 mai, la prima relaxare a măsurilor, India avea deja peste 180.000 de cazuri, iar numerele erau în creştere accelerată.

Pentru unii locuitori ai ţării, măsurile restrictive au fost extrem de dificile. Mai ales în mahalale şi zonele sărace, oamenii nu îşi permiteau luxul de a se închide în casele deja supraaglomerate, renunţând astfel la orice sursă de venit şi de hrană pentru familiile extrem de numeroase.

  • CITEŞTE AICI - “Foamea ne va ucide înaintea virusului!” Milioane de zilieri din India sunt devastaţi de măsurile împotriva Covid-19
  • CITEŞTE AICI - Ţara în care distanţarea socială este un lux pe care puţini şi-l permit: O singură toaletă pentru 1.500 de persoane
  • CITEŞTE AICI - Batăi sângeroase în India din cauza carantinei

Unele state indiene au impus propriile restricţii, pe lângă cele stabilite la nivel naţional. În ciuda acestui fapt, ţara a trecut de la 500 la peste de un milion de cazuri în doar 4 luni.

Sanjay Rai, preşedintele Asociaţiei Indiene de Sănătate Publică, spune că blocarea ţării a întârziat extinderea focarului, oferindu-le timp autorităţilor pentru a obţine echipamentele de protecţie necesare. Dar chiar şi în condiţiile în care s-au luat măsuri timpurii, India nu a reuşit să oprească răspândirea coronavirusului.

Aproximativ 56% din cazurile de coronavirus din India sunt concentrate în doar trei dintre cele 36 de state ale ţării, Maharashtra, Delhi şi Tamil Nadu. Aici găsim pe hartă şi unele dintre cele mai populate oraşe indiene: Maharashtra, unde se află Mumbai, a înregistrat 28% din cazurile raportate la nivelul întregii ţări. În vreme ce aceste trei state cumulează 56% din cazurile de coronavirus din India, aici trăiesc doar 17% din locuitorii ţării. 

O imagine dramatică: Situaţia cazurilor active de COVID-19 în India

Privind situaţia cazurilor active de COVID-19, imaginea este şi mai dramatică. În India, pacienţii cu simptome uşoare şi moderate nu mai sunt consideraţi activi la doar 10 zile de la debutul simptomelor dacă îndeplinesc anumite condiţii. Nu este necesar un test care să confirme că nu mai au virusul. Cazurile severe pot fi externate în urma efectuării unui singur test negativ pentru coronavirus.

Potrivit lui Rajesh Bhushan, oficial al Ministerului Sănătăţii şi Asistenţei Familiale din India, peste 50% din toate cazurile active din ţară se află în Maharashtra şi Tamil Nadu Aici există mai multe cazuri de coronavirus decât au raportat unele ţări. Începând de vineri, doar în Maharashtra au fost confirmate mai multe cazuri decât în întregul Iran sau Pakistan. Delhi a avut vineri mai multe cazuri decât Canada sau Argentina, ţări care au populaţii mai mari decât capitala indiană.

În schimb, unele părţi ale ţării abia au fost atinse de virus. Teritoriul Lakshadweep, un arhipelag tropical de pe coasta Kerala, nu a raportat niciun caz. Alte cinci state au avut cazuri, dar nu au raportat niciun deces provocat de coronavirus.

„India nu este o singură ţară. Sunt 30 de ţări, dacă ne raportăm la populaţie”, spune un expert în sănătate.

În ciuda numărului foarte mare de cazuri din India, oficialii au subliniat că rata deceselor este încă relativ mică. India a raportat aproximativ 19 decese la un milion de oameni, date mai mici decât în SUA, unde se înregistrează 416 decese la un milion, sau Marea Britanie, unde există 687 de decese la un milion. China a raportat în jur de trei decese la un milion de locuitori.

Experţii spun că asta ar putea fi o consecinţă benefică a populaţiei relativ tinere din India. Studiile arată că persoanele în vârstă sunt expuse unui risc ridicat de deces în urma infectării cu noul coronavirus.

India: 7% din cazurile de coronavirus raportate pe Glob

În India, aproape 44% din populaţie e sub pragul de 24 de ani, în timp ce doar 15% a depăşit vârsta de 55 de ani. După cum a subliniat oficialul Ministerului Sănătăţii Rajesh Bhushan la începutul acestei luni, aproximativ 75% din populaţia Indiei este considerată cu risc scăzut de deces în cazul îmbolnăvirii de COVID-19. Potrivit acestuia, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani reprezintă 10% din populaţia Indiei, dar 53% din decesele puse pe seama coronavirusului.

India este a treia ţară din lume care depăşeşte 1 milion de cazuri de coronavirus, dar are şi a doua cea mai mare populaţie la nivel mondial. Deşi reprezintă aproximativ 17% din populaţia lumii, are doar 7% din cazurile de coronavirus de pe Glob. Comparativ, SUA concentrează doar 4% din populaţia lumii şi 26% din toate cazurile de coronavirus depistate.

Din păcate, lupta cu virusul nu s-a terminat pentru India. Experţii consideră că ţara încă nu a atins apogeul epidemiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici