Liderii mondiali s-au unit şi cer un tratat de pandemie. „Nimeni nu este în siguranţă până nu suntem cu toţii în siguranţă”

  • Liderii mondiali au cerut un nou tratat care să ajute lumea să se pregătească pentru viitoarele pandemii, într-un avertisment împotriva creşterii naţionalismului vaccinului.
  • Peste 20 de lideri internaţionali, printre care Emmanuel Macron, Boris Johnson şi Angela Merkel, au realizat o scrisoare publicată în mai multe mijloace de informare în masă, avertizând că este vorba despre „nu dacă, ci când” urmează următoarea criză a sănătăţii.
  • SUA, China şi Rusia nu au semnat scrisoarea comună.
  • Printre autorii articolului se numără şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a avertizat anterior împotriva naţionalismului vaccinului şi o abordare „eu primul” pentru inoculare.
605 afișări
Imaginea articolului Liderii mondiali s-au unit şi cer un tratat de pandemie. „Nimeni nu este în siguranţă până nu suntem cu toţii în siguranţă”

Sursa foto: Profimedia

Aceştia solicită o mai mare cooperare internaţională şi spun că ţările ar trebui să evite izolaţionismul şi naţionalismul, potrivit CNN.

„Vor fi alte pandemii şi alte urgenţe majore de sănătate. Niciun guvern unic sau agenţie multilaterală nu poate aborda această ameninţare singură. Întrebarea nu este dacă, ci când", se menţionează în articol.

Avertismentul sever vine în timp ce ţările şi blocurile comerciale continuă să se ciocnească în legătură cu aprovizionarea cu vaccinuri. Unii dintre cei care au semnat scrisoarea au fost implicaţi în discuţii recente asupra transporturilor de vaccinuri.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie se află într-un ”război” în legătură cu contractele producătorului de vaccin AstraZeneca.

Dar grupul care a semnat articolul de marţi a atins un ton semnificativ diferit, subliniind că unitatea şi coordonarea sunt cheia pentru viitoarele pandemii. Printre autorii săi se numără şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a avertizat anterior împotriva naţionalismului vaccinului şi o abordare „eu primul” pentru inoculare.

Liderii mondiali au scris că sunt „dedicaţi asigurării accesului universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi diagnostice sigure, eficiente şi la preţuri accesibile pentru aceasta şi viitoarele pandemii”.
 
„Credem că naţiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internaţional pentru pregătirea şi răspunsul la pandemie”, au adăugat ei.

Semnăturile SUA, Chinei şi Rusiei lipsesc

Există câteva excepţii notabile la lista semnatarilor articolului. Liderii SUA, Chinei şi Rusiei nu şi-au pus numele la pachet, dar Tedros a spus că toate statele membre vor fi incluse în discuţiile cu privire la un tratat internaţional.
 
„Când va începe discuţia despre tratatul de pandemie, toate statele membre vor fi reprezentate", a spus Tedros.
 
Tedros a vorbit presei marţi la Geneva, în urma unei întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. „Există un sprijin destul de semnificativ, nu doar prin op-ed, ci şi prin contactul bilateral pe care îl avem cu toate naţiunile din întreaga lume, inclusiv cu naţiunile care nu au semnat această op-ed, dar care reacţionează destul de pozitiv la idee", a spus Michel.
 
Până în prezent, peste 127 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate oficial în întreaga lume, potrivit contului Universităţii Johns Hopkins. Virusul a ucis mai mult de 2,7 milioane de oameni.
 
Articolul comun vine în timp ce Europa se confruntă cu un al treilea val de pandemie şi cazurile sunt în cresc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici