O comună din România va începe testarea în masă a locuitorilor pentru coronavirus

  • Dumbrăviţa este pe locul 3 în topul celor mai bogate comune din România
  • Comuna a fost în carantină în perioada 5 noiembrie – 3 decembrie
  • Oficial, Dumbrăviţa are 7.500 de locuitori, dar în realitate are cam 20.000
2053 afișări
Imaginea articolului O comună din România va începe testarea în masă a locuitorilor pentru coronavirus

Sursa foto: Mediafaxfoto

Ai tot auzit de ţări şi oraşe civilizate, în care populaţia este testată în masă, pentru COVID. Te întrebi de ce nu se face asta şi la noi? Hai să îţi arăt un exemplu.

În Dumbrăviţa, lângă Timişoara, consilierii locali au votat testarea tuturor locuitorilor. Au alocat şi banii necesari şi au stabilit şi detaliile campaniei.

DANIEL CIONCA – consilier local – Dumbrăviţa: Nu adunăm multă populaţie într-un singur loc, pentru a nu creşte riscul de infectare, cu echipe mobile, la domiciliu, în baza unui program. Echipe mobile în care minimum una dintre persoane să fie un cadru medical specializat, însoţit poate fi de voluntari, care să ajute la întocmirea listelor, a registrelor cu cei testaţi, a rezultatelor testului, pregătirea testului şi multe alte lucruri auxiliare.

Degeaba. Proiectul nu va fi pus în practică. De ce? Îţi explică primarul.

HORIA BUGARIN – primar – Dumbrăviţa: Momentan nu începe. Am cerut un punct de vedere oficial celor de la DSP şi epidemiologilor care studiază pandemia mult mai în detaliu.O testare doar în Dumbrăviţa, fără testare măcar pe un areal Timişoara-zona periurbană, nu ne va da decât o poză a situaţiei existente, la momentul respectiv, ţinând cont că persoanele respective se deplasează zilnic din Dumbrăviţa înspre alte zone, nu ne va ajuta cu absolut nimic.

Primarul are o mulţime de argumente. Cel mai important: 80% dintre locuitori îşi desfăşoară activitatatea în Timişoara. Apoi, spune că este imposibil să testezi în 2-3 zile, cam 15.000 de oameni, fără ajutorul Armatei. Aşa că a pasat problema în curtea DSP, de la care aşteaptă un aviz.

FLAVIUS CIOCA – director – DSP Timiş: Din punct de vedere al avizului, aştept un proiect concret din partea acelei Primării, asupra căruia să ne putem arunca o privire. La modul general, mi-e greu să cred că putem aviza genul acesta de situaţii. Pentru că circumstanţele în care DSP Timiş şi celelalte avizează anumite proiecte, autorizaţii, etc, sunt foarte bine definite în legislaţie. Nu e cazul unei astfel de acţiuni.

Şi uite aşa, a trecut o săptămână. În Slovacia, doar într-un weekend au fost testaţi 3,6 milioane de locuitori.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici