,,Ochii pe mine!”. Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, despre tratamentul revoluţionar aprobat de Ministerul Sănătăţii: ,,Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant!”

  • Dr. Alina Tănase: ,,Pacienţii post-transplant purtau întotdeauna mască şi se dezinfectau pe mâini la orice manevră. Erau regulile pe care le ţineau înainte de pandemie.”
  • Dr. Alina Tănase: ,,Pacienţii cred că s-au ferit în primele luni să vină la spital şi au venit în momentul când boala a devenit mai gravă sau simptomele au devenit mai grave”
  • Dr. Alina Tănase, despre noua terapie celulară revoluţionară: ,,Costă undeva în jur de 300-400.000 de euro. Este un medicament în programul de oncologie, fiind vorba despre pacienţi cu boli maligne hematologice”
1106 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine!”. Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, despre tratamentul revoluţionar aprobat de Ministerul Sănătăţii: ,,Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant!”

,,Ochii pe mine!”. Dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, despre tratamentul revoluţionar aprobat de Ministerul Sănătăţii: ,,Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant!”

Invitată în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni îţi îţi dă o veste excelentă: tratamentul revoluţionar cu terapie celulară a fost aprobat miercuri (n.r. – 10 februarie 2021) de Ministerul Sănătăţii!

Potrivit informaţiilor oferite de dr. Alina Tănase, medicamentul care ar putea salva pacienţii cu boli grave este deja publicat în Monitorul Oficial, tocmai pentru a putea fi decontat. Preţul este unul care depăşeşte cu mult veniturile multor români.  

,,Este vorba despre o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii care sunt refractari la orice alt fel de chimioterapie sau chiar recăzuţi după transplant. (...)  Sunt, de fapt, nişte celule proprii ale pacientului pe care le recoltăm ca la transplant şi această punguţă cu limfocitele pacientului le trimitem într-un laborator specializat, unde sunt modificate genetic, încât pe suprafaţa lor să exprime un receptor care se lipeşte exact de celula tumorală. În  momentul în care s-a lipit, o distruge. Aceaste celule imune modificate, reintroduse în organismul pacientului, distrug boala.”

Dr. Alina Tănase: ,,Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant!”

,,Medicamentul costă undeva în jur de 300 - 400.000 de euro. Este un medicament în programul de oncologie, fiind vorba despre pacienţi cu boli maligne hematologice. Centrul de transplant trebuie să fie acreditat. Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant, de aceea s-a înfiinţat şi Comisia de Terapii Celulare a Ministerului Sănătăţii, tocmai pentru a alege cazurile care au indicaţie şi pentru a stabili centrele unde se poate face o astfel de terapie pentru că în toată lumea se face doar în centrele de transplant,”, conchide Alina Tănase.

Despre şanse la viaţă în lumea listelor de aşteptare

Reamintim faptul că dr. Alina Tănase este şi  preşedinte al Societăţii Române de Transplant Medular. Tocmai de aceea, îţi spune cum a schimbat perioada Covid-19 soarta pacienţilor transplantaţi, dar şi cât de lungă este lista de aşteptare în cazul celor care au nevoie de o astfel de intervenţie.

Ce şanse la viaţă mai există când eşti pacientul 100 într-o listă de aşteptare în care fiecare îşi aşteaptă dreptul la viaţă?

,,Eu cred că există o şansă dacă eşti propus la transplant în momentul în care se ştie deja ca indicaţie. Şi pe măsură ce au trecut anii şi noi am căpătat experienţă pacienţii sunt propuşi la transplant de la diagnostic.

Adică, avem un timp de căutare a  donatorului, avem un timp pentru a evalua şi statusul bolii şi pacientul, tocmai pentru a veni la transplant în momentul în care aceste lucruri au fost realizare.  Şi asta se poate face dacă propui pacientul din ziua diagnosticului, când ştii că are nevoie de un transplant. În momentul ăla începi procedurile de căutare al unui donator”, susţine Alina Tănase.

Dr. Alina Tănase: ,,Aş spune că pacienţii noştri au avut uzanţa folosirii măştii

Pentru pacienţii transplantaţi  viaţa nu era prea uşoară nici înainte de pandemie. Mai exact, după fiecare intervenţie erau obligaţi să poarte măşti şi să se dezinfecteze frecvent pe mâini. Aşa că, pandemia a venit pe un teren în care erau deja antrenaţi.

,,Pacienţii cred că s-au ferit în primele luni să vină la spital şi au venit în momentul când boala a devenit mai gravă sau simptomele au devenit mai grave. Aş spune că pacienţii noştri au avut uzanţa folosirii măştilor. Pacienţii post-transplant întotdeauna purtau mască, în orice situaţie, când ieşeau din casă şi se dezinfectau pe mâini la orice manevră. Nu a fost o schimbare extraordinară. Oricum, erau regulile pe care le ţineau înainte de pandemie.Imunitatea dânşilor este foarte scăzută şi orice infecţie poate să fie o complicaţie majoră.”

Ce spune dr. Alina Tănase, despre aşteptările pe care le are pentru 2021 în ceea ce priveşte sistemul de sănătate românesc. Se poate face performanţă medicală când ne ard spitalele şi când medici foarte buni pleacă să profeseze în alte ţări?

,,Eu cred că noi toţi aşteptăm o infrastructură nouă. Fiindcă sunt mulţi specialişti, este multă aparatură, dar avem încă spitale construite cu zeci de ani în urmă şi indiferent cât de mult refaci, nu poţi să ajungi la standardul din 2021.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici