Paradox marca România: Un aparat de plasmafereză este refuzat la Timişoara, loc cu sute de pacienţi vindecaţi

  • Un aparat de colectare de plasmă donat de o firmă privată este refuzat la Timişoara, unde există peste 300 de oameni vindecaţi
  • Conducerea Institutului de Hematologie: Am recomandat Centrului de Transfuzii Timişoara să facă toate demersurile pentru a utiliza echipamentul de plasmafereză
  • Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu s-au înţeles, sunt dezamăgit de evoluţia lucrurilor, probabil vor muta aparatul în altă parte
5430 afișări
Imaginea articolului Paradox marca România: Un aparat de plasmafereză este refuzat la Timişoara, loc cu sute de pacienţi vindecaţi

Paradox marca România: Un aparat de plasmafereză este refuzat la Timişoara, loc cu sute de pacienţi vindecaţi

Deşi este una dintre zonele cu foarte multe persone vindecate de Covid 19, la Timişoara nu este pus în funcţiune aparatul de plasmafereză donat de o firmă privată prin Ministerul Sănătăţii.

Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ”Nu s-au înţeles, probabil vor muta aparatul în altă parte, Timişoara se va descurca ori cu aparatele pe care le are, ori va face recoltare de sânge integral. Sunt dezamăgit de evoluţia lucrurilor.”

Dr. Lighezan Rodica, Şefa Centrului de Transfuzii din Timişoara nu a dorit să ne ofere un răspuns legat de această situaţie. Conducerea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională în schimb a făcut acest lucru. Dr. Lighezan a primit recomandări clare să instaleze acest aparat. 

Răspunsul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru Mediafax: “Centrul de Transfuzii din Timişoara are personalitate juridică şi răspunde cu privire la deciziile adoptate şi efectele acestora. INHT Bucureşti a recomandat conducerii CTS Timişoara să efectueze toate demersurile care se impun pentru a începe utilizarea echipamentului de plasmafereză în beneficiul bolnavilor Covid 19.”

Dacă la Timişoara e mai complicat, totul a mers repede la Bistriţa Năsăud, unde nu a fost nicio problemă legată de folosirea aparatului de plasmafereză. Deja primii donatori vindecaţi de Covid 19 au donat plasmă.

Beudean  Adina, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistriţa: ”Pe acest aparat de plasmafereză se recoltează 600 de ml, a câte 200 fiecare punguliţă, deci un donator poate salva 3 vieţi, 3 bolnavi. Donatorii de plasmă pot veni la recoltare de plasma din 2 în 2 săptămâni, în timp ce donatorii de sânge total pot veni o data la minimum 2 luni.”

La Bucureşti s-au făcut deja 11 colectări de plasmă. Un pacient în stare critică a  fost extubat la  Institutul Matei Balş la câteva zile după ce a primit plasmă.  Alte 11 echipamente de plasmafereză donate de firma privată au fost instalate în tot atâtea centre de transfuzie sanguină.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici