Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE pentru vaccinul COVID

Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026, a relatat Financial Times. Patru ţări se opun acordului, din cauza surplusului de doze.

568 afișări
Imaginea articolului Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE pentru vaccinul COVID

Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE pentru vaccinul COVID

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% şi să amâne livrarea acestora, a adăugat raportul.

Conform termenilor revizuiţi, Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, a precizat raportul FT.

"Am obţinut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 şi securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o declaraţie.

"Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord", a adăugat Kyriakides.

Noii termeni au fost prezentaţi miniştrilor sănătăţii din statele membre în cadrul unei reuniuni private, potrivit raportului. Aceştia au întâmpinat rezistenţă din partea a 4 state membre.

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria, a declarat că ţara sa, alături de Polonia, Ungaria şi Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

Medzhidiev a adăugat că, în opinia sa, nici alţi membri ai UE nu vor susţine acordul propus în forma sa actuală.

"Amendamentul propus de Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situaţia critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria şi povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii", a declarat Medzhidiev.

"Facem apel la Comisie să se întoarcă la masa negocierilor, ţinând cont pe deplin de mandatul acordat. Până când nu se găseşte o soluţie, toate livrările trebuie să fie oprite", a declarat el.

Pfizer nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Reuters a relatat în ianuarie despre discuţiile dintre Bruxelles şi Pfizer, pe fondul unei supraoferte globale de vaccinuri COVID-19, Europa aflându-se pe un exces de aprovizionare deosebit de mare.

Discuţiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă cele până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preţ mai mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici