Predicţia lui Bill Gates: "După ce Varianta Omicron trece, Covid-19 va fi precum gripa sezonieră. S-ar putea să facem vaccinuri anual"

  • Varianta omicron a Coronavirusului străbate în prezent Statele Unite şi restul lumii într-un ritm record, dar Bill Gates vede speranţa la orizont.
  • Bill Gates consideră că după ce trece varianta Omicron, Covid-19 va fi precum gripa sezonieră.
  • O variantă mai transmisibilă decât Omicron este puţin probabilă, dar nu imposibilă.
1567 afișări
Imaginea articolului Predicţia lui Bill Gates: "După ce Varianta Omicron trece, Covid-19 va fi precum gripa sezonieră.  S-ar putea să facem vaccinuri anual"

Odată ce creşterea actuală a numărului de cazuri se va opri, ţările se pot aştepta să înregistreze „mult mai puţine cazuri” în restul anului 2022, a scris Bill Gates marţi în timpul unei serii de întrebări şi răspunsuri pe Twitter cu Devi Sridhar, preşedintele de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh. Odată ce se întâmplă asta, a continuat Gates, cel mai probabil Covid va putea „fi tratat mai degrabă precum gripa sezonieră”.

Cofondatorul Microsoft, un susţinător deschis al sănătăţii publice care intervine în mod regulat asupra răspunsului la pandemia de Covid, nu este primul care a făcut predicţii similare. Unii experţi spun că răspândirea rapidă a variantei Omicron, deşi este cu siguranţă periculoasă, ar putea asigura suficienţi oameni cu aşa-numita „imunitate naturală” pentru a ajuta la tranziţia într-o fază „endemică” mult mai puţin severă, notează CNBC.

Gates a atins acest scenariu în întrebările şi răspunsurile sale pe Twitter, prezicând că „Omicron va crea o mare imunitate, cel puţin pentru anul viitor”. Momentul contează: dacă un număr suficient de mare de ţări ar putea menţine un anumit nivel de imunitate simultană împotriva Covid, indiferent dacă este indusă de vaccin sau nu, circulaţia virusului ar putea încetini suficient de mult pentru a trece pandemia în acea fază endemică.

Odată ce Covid devine în cele din urmă endemic, a adăugat Gates, „s-ar putea să trebuiască să facem vaccinuri anuale pentru Covid pentru o perioadă de timp”, la fel ca în cazul vaccinurilor anuale împotriva gripei.

SUA au raportat luni un record de 1,5 milioane de cazuri noi de Covid, postând totodată un nou record pentru spitalizări. Dar dr. Anthony Fauci, principalul consilier medical al preşedintelui Joe Biden, a estimat că valul actual de cazuri de Omicron va atinge vârful în SUA până la sfârşitul lunii ianuarie. Şi săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au declarat că se aşteaptă la o „scădere bruscă” a cazurilor odată ce omicronul trece.

Omicron este încă probabil să facă ravagii în sistemul de sănătate din SUA până atunci. În conversaţia sa online cu Sridhar, Gates a remarcat că până când numărul de cazuri ale variantei Omicron vor scădea, persoanele nevaccinate vor continua să se confrunte cu „cele mai grave cazuri” de Covid. El a mai prezis că sistemele de sănătate din întreaga lume vor continua să fie „provocate” de transmisibilitatea extrem de ridicată a mutaţiei. 

Perspectiva relativ optimistă a lui Gates ar putea fi zdruncinată şi de o nouă variantă de Covid care să apară în urma variantei Omicron, mai ales dacă este mai gravă sau mai transmisibilă decât orice altă variantă până în prezent. Miliardarul a scris că scenariul este foarte puţin probabil - dar cu siguranţă nu imposibil.

„Nu este probabilă o variantă mai transmisivă”, a spus Gates pe Twitter, „dar am fost foarte surprinşi în timpul acestei pandemii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici