Redeschiderea spitalelor pentru pacienţii non-Covid se va face în două etape. Anunţul dat de Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a anunţat că spitalele vor fi redeschise pentru pacienţii non-Covid în două etape şi în funcţie de incidenţa cazurilor din fiecare judeţ şi de numărul de paturi ocupate din fiecare unitate sanitară.

466 afișări
Imaginea articolului Redeschiderea spitalelor pentru pacienţii non-Covid se va face în două etape. Anunţul dat de Ioana Mihăilă

Redeschiderea spitalelor pentru pacienţii non-Covid se va face în două etape. Anunţul dat de Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a anunţat că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial modificări la Ordonanţa 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă.

Conform ministrului, aceste modificări au scopul de a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-Covid.

Astfel, redeschiderea secţiilor a fost structurată în două etape.

„În etapa 1, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi Covid sunt: o rată de incidenţă la nivelul judeţului mai mică de la 1 la mie şi o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienţii conformaţi cu Covid, sub 50%. Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile şi în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidenţă la nivelul judeţului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%”, a declarat Ioana Mihăilă.

Conform acesteia, DSP-urile pot aproba astfel în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Boli Infecţioase şi de Pneumoftiziologie şi de până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienţilor cu Covid 19.

„În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienţilor Covid scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate şi cu până la 15% pentru celelalte”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a precizat că paturile pentru pacienţii cu Covid sunt păstrate „pentru că vream ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienţii care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiţi să-i transfere”, dar şi ca un „plan de revenire la situaţia anterioară dacă vom cunoaşte o accelerare a pandemiei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici