Studiu american: SARS-CoV-2 se răspândeşte cel mai mult în restaurante, săli de sport şi baruri

  • Un studiu publicat în revista Nature a analizat circulaţia a 98 de milioane de oameni din zece oraşe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare COVID-19 sunt restaurantele, sălile de sport şi cafenelele.
  • Chiar miercuri, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a ordonat suspendarea activităţilor la 22:00 pentru restaurante şi baruri şi închiderea timpurie a sălilor de sport.
11470 afișări
Imaginea articolului Studiu american: SARS-CoV-2 se răspândeşte cel mai mult în restaurante, săli de sport şi baruri

Studiu american: SARS-CoV-2 se răspândeşte cel mai mult în restaurante, săli de sport şi baruri

Locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport şi cafenelele: reiese dintr-un studiu american care a analizat datele a 98 de milioane de telefoane mobile timp de două luni în principalele oraşe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului, scrie Corriere della Sera.

Studiul a fost lansat înaintea publicării de către revista ştiinţifică Nature.

Chiar miercuri, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a ordonat suspendarea activităţilor la 22:00 pentru restaurante şi baruri şi închiderea timpurie a sălilor de sport.

Conform Nature, cercetătorii - oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft - au folosit o cantitate uriaşă de date anonimizate, colectate în timpul primului val al epidemiei (timp de două luni, începând din martie) în 10 dintre cele mai mari oraşe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York şi Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au cartografiat mişcările din oră în oră a 98 de milioane de telefoane mobile între diferite „puncte de interes”, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto şi magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere. Cercetătorii au folosit apoi datele pentru a dezvolta modele de răspândire a infecţiilor şi le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului.

De exemplu, atunci când au comparat creşterea numărului de infecţii în cartierele din Chicago între 8 martie şi 15 aprilie cu cifrele reale din luna următoare, au văzut că „modelul a prezis cu precizie numărul de cazuri confirmate”.

Analizele arată, scriu cercetătorii, că „o mică minoritate de puncte de interes sunt responsabile pentru o mare majoritate a infecţiilor”. Locurile publice care, conform acestor modele, au condus la o creştere mai mare a infecţiilor în zonele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri şi moteluri.

Cu toate acestea, prin limitarea prezenţei în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă - susţin cercetătorii - infecţiile ar fi reduse cu peste 80%. Modelul explică, de asemenea, de ce cartierele sărace din oraşele americane sunt cele cu cele mai mari rate de contaminări: locuitorii lor au rareori ocazia să lucreze de acasă, să se mute mai mult şi să meargă la magazine mai aglomerate decât în ​​alte zone. În cele două luni, magazinele alimentare din cele mai sărace cartiere au avut în medie 59% mai mulţi vizitatori pe oră pe metru pătrat.

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informaţii utile cu privire la ce activităţi să rămână închise şi care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici