STUDIU Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 contaminează obiectele din jurul lor

  • Pacienţii simptomatici dar şi cei fără simptome contaminează mediul în care stau, conform unui studiu recent realizat în China.
  • Studiul medical punctează pe necesitatea dezinfectării tuturor obiectelor cu care intră în contact pacienţii COVID-19.
  • Izolarea la domiciliu a bolnavilor asimptomatici nu este recomandată.
13513 afișări
Imaginea articolului STUDIU Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 contaminează obiectele din jurul lor

Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 îi pot infecta şi pe cei sănătoşi

Pacienţii asimptomatici contaminează obiectele şi suprafeţele din jur, având riscul de a infecta şi alte persoane care intră în contact cu acestea, transmite un studiu recent realizat de către cercetători chinezi.
 
„Plasarea unor pacienţi bolnavi în camere de izolare cu presiune negativă poate crea un fals sentiment de siguranţă. Trebuie ţinut cont de o igienizare consecventă şi riguroasă”, explică echipa de autori, condusă de specialistul  Zhiyong Zong, de la Universitatea Sichuan din China.
 
Studiul recent, publicat în jurnalul academic al Societăţii americane de microbiologie a presupus recoltarea de probe din şase camere de izolare cu presiune negativă unde erau internaţi 13 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, într-un spital din Chengdu, China. Cercetarea a inclus şi doi pacienţi asimptomatici. 
 
Suprafeţele studiate au fost unele precum mânerele de la uşa toaletei, clanţele, întrerupătoarele, bara de metal de la patul de spial, chiuvetele, cerceafurile, scurgerea de la baie, pernele, măsuţele de lângă pat, sistemul de ventilaţie, precum şi aerul din încăpere. 
 

Rezultele studiului realizat pe pacienţii asimptomatici

 
Concret, 44 din cele 112 de probe luate de pe suprafeţe (39,3%) au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, detectate prin testul PCR (testul în timp real folosind reacţia polimerilor). Totuşi, aerul din încăpere nu a ieşit pozitiv. 
 
„Rezultatele arată că spaţiul în care sunt trataţi pacienţi asimptomatici în stare stabilă sau fără simptome, este contaminat la nivel intens cu virusul care provoacă COVID-19”, spune Zong.
 
Spre exemplu, într-o singură cameră în care era internat un pacient asimptomatic, 4 suprafeţe, incluzând pernele, cearceaful, sistemul de ventilaţie, marginea de fier de la pat au fost pozitive pentru SARS-CoV-2”, mai spune cercetătorul. 
 
Persoanele asimptomatice contaminează obiectele şi suprafeţele din jurul lor şi astfel, îi expune la infectarea cu noul coronavirus pe persoane care ajung să le atingă, cum ar fi membrii familiei,  personal medical etc. 

Izolarea la domiciliu a pacienţilor asimptomatici, riscantă 

Cercetătorii consideră că izolarea la domiciliu a bolnavilor asimptomatici vine cu riscuri mari pentru membrii familiilor acestora, spitalele rămânând singura opţiune validă în cazul acestora. 
 
Momentan, se cunoaşte faptul că virusul SARS-CoV-2 poate contamina suprafeţe, cum ar fi hainele sau mobilierul, însă, totuşi, contaminarea mediului per ansamblu, de către pacienţii cu COVID-19 rămâne încă un subiect cunoscut doar parţial şi insuficient cercetat.
 
Oamenii de ştiinţă fac apel la populaţie să respecte măsurile de igienizare şi protecţie, în condiţiile în care, un alt studiu recent, realizat în Marea Britanie, arată că infectarea cu noul coronavirus poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza. 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici