1 octombrie 331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îi învinge pe perşi în bătălia de la Gaugamela

Bătălia de la Gaugamela a fost o confruntare istorică între armata macedoneană condusă de Alexandru cel Mare şi armata persană a lui Darius al III-lea.

7209 afișări
Imaginea articolului 1 octombrie 331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îi învinge pe perşi în bătălia de la Gaugamela

Mozaic cu bătălia de Issos

Aceasta a avut loc pe 1 octombrie 331 î.Hr. pe o câmpie din apropierea satului Gaugamela, în nordul Irakului de astăzi.

Armata lui Alexandru era mult inferioară numeric faţă de cea a lui Darius, având aproximativ 47.000 de soldaţi, faţă de 100.000-120.000 de perşi.

 Cu toate acestea, Alexandru a folosit o tactică ingenioasă, bazată pe o formaţie oblică şi pe atacuri surpriză ale cavaleriei şi infanteriei uşoare.

El a reuşit să spargă centrul armatei persane şi să-l urmărească pe Darius, care a fugit de pe câmpul de luptă. Bătălia s-a soldat cu pierderi grele pentru persani, estimându-se că au murit între 40.000 şi 90.000 de soldaţi, în timp ce macedonenii au avut doar 1.100-1.500 de morţi.

Bătălia de la Gaugamela a fost decisivă pentru soarta Imperiului Persan, care a fost cucerit în totalitate de Alexandru cel Mare în următorii ani.

Bătălia a fost considerată drept una dintre cele mai mari victorii militare din istorie şi un exemplu de geniu strategic al lui Alexandru cel Mare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici