23 aprilie: Ziua Internaţională a Cărţii şi comemorarea morţii lui William Shakespeare

Data de 23 aprilie 2019 marchează atât Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, cât şi comemorarea a 403 ani de la moartea poetului şi dramaturgului englez William Shakespeare.

1495 afișări
Imaginea articolului 23 aprilie: Ziua Internaţională a Cărţii şi comemorarea morţii lui William Shakespeare

23 aprilie: Ziua Internaţională a Cărţii şi comemorarea morţii lui William Shakespeare

Cum a fost stabilită Ziua Internaţională a Cărţii

 

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost stabilită în 1995, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Decizia a fost luată în timpul unei conferinţe generale susţinute în Paris.

Organizaţia a ales ziua de 23 aprilie având în vedere semnificaţia importantă la nivelul literaturii mondiale: data comemorează atât moartea scriitorilor William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega, cât şi naşterea autorilor Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejia Vallejo.

Cum este celebrată Ziua Internaţională a Cărţii

 

Festivităţile UNESCO

Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor este un tribut adus cărţilor şi scriitorilor. Ea are ca scop încurajarea lecturii - atât în rândul adulţilor, cât şi al tinerilor - şi omagierea autorilor din întreaga lume, care au contribuit la progresul social şi cultural al umanităţii.

Cea de-a 24-a ediţie a Zilei Internaţionale a Cărţii se va concentra asupra limbilor indigene. Tematica a fost aleasă în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca anul 2019 să fie dedicat acestor limbi aflate pe cale de dispariţie, cu scopul de a atrage atenţia asupra vorbitorilor lor şi culturilor acestora, dar şi pentru a celebra diversitatea culturală din lume.

Ziua Internaţională a Cărţii este şi prilejul alegerii unei noi Capitale Mondiale a Cărţii, titlu înfiinţat de UNESCO în anul 2001. Aceasta este acordată, împreună cu reprezentanţii industriei mondiale a cărţii, unui oraş din lume care promovează cărţile şi cititul în rândul locuitorilor săi. Printre oraşele care au deţinut în trecut această titulatură se numără Madrid, New Delhi, Montreal, Amsterdam şi Atena.

Capitala Mondială a Cărţii în anul 2019 va fi localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciată pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori - şi pe numeroşii migranţi găzduiţi - spre lectură şi pentru iniţiative menite să schimbe creaţia literară în zonă şi în restul lumii arabe. Sharjah va organiza o conferinţă asupra libertăţii de exprimare, o competiţie pentru poeţi, ateliere pentru crearea de cărţi în alfabetul Braille şi evenimente dedicate populaţiei sale multietnice.

Alte modalităţi de celebrare din lume

Regiunea Catalonia din Spania a integrat Ziua Internaţională a Cărţii celebrărilor de ziua Sfântului Gheorghe, cunoscută ca "Diada de Sant Jordi". Sărbătoarea a fost marcată din 1436, iar una dintre tradiţiile sale presupunea oferirea de daruri între apropiaţi. Celebrarea cu caracter religios a căpătat un caracter cultural începând cu secolul al XX-lea, când locuitorii regiunii au început să îşi dăruiască flori şi cărţi. Tradiţia spune că băieţii oferă flori fetelor, iar ele le dăruiesc cărţi în schimb.

În Marea Britanie, Ziua Internaţională a Cărţii este sărbătorită, din 1998, prin dăruirea de vouchere tuturor elevilor înscrişi în forme de învăţământ de zi. Programul a fost celebrat în 2006 prin susţinerea unei iniţiative dedicate lecturii în rândul adulţilor. De la ediţia din 2007, copii au putut să schimbe tichetul primit pentru o carte lansată special sau să îl folosească pentru a beneficia de reduceri la cărţi sau audiobook-uri cu preţuri mai mari de 3,45 euro.

Ziua Internaţională a Cărţii şi a drepturilor de autor este stabilită în România concomitent cu Ziua Bibliotecarului. Aceasta a fost instituită printr-o hotărâre de guvern, aprobată pe 14 aprilie 2005.

Noaptea Cărţilor Deschise

 

În România, ziua este marcată prin evenimentul Noaptea Cărţilor Deschise. Alături de prieteni ai cărţilor, copii, studenţi, părinţi, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depăşit graniţele ţării - o realizare importantă pentru România, ţară pe care statisticile europene încă o plasează la coada listei la capitolul obişnuinţelor de lectură.

Cea de-a şaptea ediţie a Nopţii Cărţilor Deschise, cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii din România, prilejuit de Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, va avea loc la Arcul de Triumf din Bucureşti, marţi, între orele 19.00 - 00.00.

Marţi seară, Arcul de Triumf, simbolul victoriei şi al independenţei în România, îşi deschide porţile şi devine gazda extraordinară a cărţilor şi a cititorilor. Este o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, amenajat cu spaţii inedite de lectură, biblioteci, cărţi pentru toate vârstele şi zone multimedia de informare culturală.

De la ora 20.00, un spectacol de video-mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta şi istoria locului drept teme centrale, această animaţie modernă cu efecte tridimensionale inedite şi dinamice, va deschide iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoaştere. Opere celebre ale omenirii, cărţi rare şi noutăţi, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină şi sunet.

Biletul de intrare este, de asemenea, unul simbolic, iar organizatorii le propun participanţilor la eveniment să aducă o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărţile strânse de la cititori vor fi selectate şi donate în comunităţi defavorizate.

Comemorarea lui William Shakespeare

 

Deşi ziua de 23 aprilie a intrat in istorie ca dată a decesului lui William Shakespeare, ea are dublă semnificaţie pentru viaţa autorului. Cu toate că ziua naşterii sale nu este cunoscută, ea este celebrată pe data de 23 aprilie, cu trei zile înainte de data oficială la care acesta a fost botezat (26 aprilie 1564). Importanţa semnificativă a autorului în lumea literară a fost omagiată prin numeroase monumente şi evenimente dedicate.

Biserica din oraşul Stratford-upon-Avon în care a fost botezat şi înmormântat dramaturgul are un monument funerar dedicat scriitorului, care a fost construit între anii 1616 şi 1623, când a fost menţionată în prima colecţie a pieselor dramaturgului, "First Folio". Shakespeare mai este omagiat în Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster, printr-o statuie ridicată pe Bulevardul Hausmann din Paris şi un monument în Central Park, ridicat în oraşul american New York cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la naşterea dramaturgului.

Comemorarea a 400 de ani de la moartea dramaturgului, care a avut loc în 2016, s-a desfăşurat la nivelul întregii Marii Britanii. Shakespeare a fost onorat prin expoziţii dedicate operelor sale şi zonelor din Londra în care a locuit, evenimente dedicate adaptărilor cinematografice ale pieselor sale, adaptări de operă şi de teatru ale creaţiilor sale şi expunerea unor exemplare rare ale operei lui Shakespeare.

Oraşul natal al lui William Shakespeare, Stratford-upon-Avon, organizează anual o paradă în memoria sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici