37 instituţii de spectacole, care au peste 4.000 posturi ocupate, nu intră sub incidenţa OUG 63

Un număr de 37 de instituţii de spectacole, din Bucureşti şi din ţară, care au un total de peste 4.000 de posturi ocupate, nu cad sub incidenţa OUG nr. 63/2010, ce prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală, informează Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

184 afișări
Imaginea articolului 37 instituţii de spectacole, care au peste 4.000 posturi ocupate, nu intră sub incidenţa OUG 63

37 instituţii de spectacole, care au peste 4.000 posturi ocupate, nu intră sub incidenţa OUG 63

Astfel, din Bucureşti nu intră sub incidenţa OUG 63/ 2010 zece instituţii:

Celelalte instituţii de spectacole din ţară care nu intră sub incidenţa acestei ordonanţe sunt:

  • Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad,

  • Teatrul Municipal "Bacovia" din Bacău,

  • Teatrul de Stat Oradea (Secţia română şi maghiară),

  • Filarmonica de Stat din Oradea,

  • Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" din Oradea,

  • Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov,

  • Teatrul pentru Copii "Arlechino" din Braşov,

  • Opera din Braşov,

  • Filarmonica din Braşov,

  • Teatrul de Stat "Mihai Eminescu" din Botoşani,

  • Teatrul de Vest din Reşiţa,

  • Teatrul de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca,

  • Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca,

  • Teatrul "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe,

  • Filarmonica "Oltenia" din Craiova,

  • Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi,

  • Filarmonica "Moldova" din Iaşi,

  • Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare,

  • Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu,

  • Filarmonica de Stat din Sibiu,

  • Filarmonica de Stat din Târgu Mureş,

  • Filarmonica "Banatul" din Timişoara,

  • Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara,

  • Teatrul German de Stat din Timişoara,

  • Teatrul "Victor Ion Popa" din Bârlad,

  • Teatrul de Stat din Constanţa şi

  • Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

Totalul posturilor ocupate din cele 37 de instituţii de spectacole, la data de 30 iunie 2010, era de 4.086,5.

Kelemen: 37 de instituţii de spectacole,inclusiv Opera din Constanţa, nu cad sub incidenţa OUG63/2010

Ministrul Culturii Kelemen Hunor a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că aceste 37 de instituţii de spectacole din ţară care nu au fost înfiinţate de autorităţile locale, ci de Guvern, nu cad sub incidenţa OUG nr. 63/2010, ce prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală.

Kelemen Hunor a spus că, în urma unei discuţii cu miniştrii, s-a hotărât să se apeleze la articolul III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.63/2010 şi să fie scoase de sub incidenţa actului normativ instituţiile de spectacole din subordinea autorităţilor locale, care însă nu au fost înfiinţate de acestea, ci de Guvern.

OUG nr. 63/2010 modifică Legea finanţelor publice care prevede, printre altele, reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală.

Ministrul de Interne Vasile Blaga va informa autorităţile locale care au astfel de instituţii de spectacole în subordine privind această decizie, a precizat Kelemen.

Acestor instituţii, care au fost înfiinţate prin hotărâre a Consiliului de miniştri sau decret regal, li se vor aplica reduceri de personal, fără a fi sub incidenţa OUG nr. 63/2010, "în limită rezonabilă" şi ţinând cont de profilul fiecăreia, a mai spus ministrul Culturii.

Kelemen a mai declarat că se urmăreşte astfel stoparea unor "abuzuri care s-au amplificat la nivelul autorităţilor locale", ce alegeau să facă reducerea de personal prin reducerea numărului de angajaţi din instituţii culturale cu 50% - 60%.

Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) a solicitat, miercuri, autorităţilor, printr-o scrisoare deschisă, să reanalizeze oportunitatea luării măsurilor prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.63/2010 în sectorul instituţiilor bugetare de cultură şi artă, întrucât unele instituţii publice de cultură aflate în subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene sunt ameninţate astfel cu desfiinţarea.

"Ne permitem, cu tot respectul cuvenit dumneavoastră şi autorităţilor pe care le reprezentaţi, să vă atragem atenţia că un astfel de demers, extrapolant şi sfidător la adresa naturii specifice şi speciale a activităţii instituţiilor de cultură şi a artiştilor în mod particular, poate conduce la un dezastru naţional mai profund decât acumularea de deficite sau datorii publice, cu consecinţe pe termen lung", a transmis ANUC preşedintelui României, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, premierului şi miniştrilor Culturii, Finanţelor, Muncii, de Interne şi, respectiv, Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Mircea Diaconu, despre ordonanţa care impune disponibilizări în teatre: Este omor prin imprudenţă

La rândul lor, Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara din Capitală, şi alţi directori de teatru din Bucureşti, printre care directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Alexandru Arşinel, directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, şi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, dar şi din provincie au participat, vineri, la o conferinţă de presă în timpul căreia şi-au manifestat îngrijorarea faţă de disponibilizările pe care ar trebui să le facă în instituţiile pe care le conduc, în urma aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010.

Mircea Diaconu a calificat actul normativ drept "omor prin imprudenţă".

Totodată, PNL a cerut Curţii Constituţionale (CC) să "oprească" OUG 63/2010, calificând-o drept "ticăloşie legislativă care împiedică autorităţile locale să-şi facă datoria faţă de cetăţeni", şi a salutat decizia Avocatului Poporului de a contesta prevederile ordonanţei la CC.

Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 - 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 de oameni, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.

Ministrul Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga a spus că, în urma calculelor făcute, la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, numărul de posturi peste normative este de 53.432. Potrivit acestuia, economia de cheltuieli de personal cu respectarea normativului este de 1,5 miliarde lei, reprezentând o reducere de personal de 26,2% şi o diminuare de cheltuieli de 29,1% din total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici