A fost descoperită cea mai veche mumie completă din istoria Egiptului

Egiptologii au descoperit un mormânt faraonic în apropiere de capitala egipteană, Cairo.

13597 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită cea mai veche mumie completă din istoria Egiptului

Dr. Zahi Hawass, Facebook

Aceasta ar conţine ceea ce ar putea fi cea mai veche şi „cea mai completă” mumie, a declarat joi liderul echipei de excavare, transmite Reuters

Mumia veche de 4.300 de ani a fost găsită acoperită cu straturi de aur lângă Piramida în trepte de la Saqqara.

Al Jazeera transmite că  mumia veche de 4.300 de ani a fost găsită în partea de jos a unui puţ de 15 metri într-un grup recent descoperit de morminte care datează din dinastia a cincea şi a şasea din timpul Vechiului Regat.

Zahi Hawass, directorul echipei, a declarat reporterilor joi „Mi-am băgat capul înăuntru pentru a vedea ce era în interiorul sarcofagului: o mumie frumoasă a unui bărbat, acoperită complet în straturi de aur. Această mumie poate fi cea mai veche găsită în Egipt până în prezent.

Printre alte morminte găsite a fost unul aparţinând lui Khnumdjedef, un inspector de funcţionari, supraveghetor al nobililor şi preot în timpul domniei lui Unas, ultimul faraon al dinastiei a V-a. Era decorat cu scene din viaţa de zi cu zi. 

Un alt mormânt i-a aparţinut lui Meri – „păzitorul secretelor şi asistentul marelui conducător al palatului”.

Titlul preoţesc de „păzitor secret” a fost deţinut de un oficial înalt al palatului, care dădea puterea şi autoritatea de a îndeplini ritualuri religioase speciale.

Un al treilea mormânt a aparţinut unui preot din complexul piramidal al faraonului Pepi I, iar al patrulea unui judecător şi scriitor pe nume Fetek, a adăugat Hawass.

Mormântul lui Fetek includea o colecţie de „cele mai mari statui” găsite vreodată în zonă, a declarat Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt.

Printre morminte au fost găsite numeroase statui, inclusiv una reprezentând un bărbat şi soţia sa şi mai mulţi slujitori.

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici