Actori, despre marele Radu Beligan: George Ivaşcu: Eram convinşi că îl vom sărbători la cei 100 de ani/ Arşinel: E un moment de doliu pentru teatrul românesc

Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a evocat într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, personalitatea marelui actor şi a omului de film Radu Beligan, care a murit, miercuri, la vârsta de 97 de ani, la spitalul Elias din Bucureşti.

782 afișări
Imaginea articolului Actori, despre marele Radu Beligan: George Ivaşcu: Eram convinşi că îl vom sărbători la cei 100 de ani/ Arşinel: E un moment de doliu pentru teatrul românesc

Reacţii la moartea actorului Radu Beligan. George Ivaşcu: "Eram convinşi că îl vom sărbători la cei 100 de ani"; Arşinel: "N-am sa uit niciodată încurajarea pe care mi-a adus-o! " (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Lumea teatrului românesc este în doliu după aflarea veştii că actorul Radu Beligan s-a stins din viaţă, miercuri, 20 iulie, la vârsta de 97 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti, în jurul orei 13.00.

Contactat de MEDIAFAX, George Ivaşcu, directorul teatrului Metropolis a declarat că spera să sărbătorească momentul împlinirii a 100 de ani, dar şi cea de-a 98-a reprezentaţie a spectacolului "Lecţia de violoncel", montat la Teatrul Metropolis, în cadrul unui spectacol-eveniment: "Domnia sa avea o vitalitate şi o dorinţă de a juca încât este surprinzător pentru noi toţi pentru că eram convinşi că îl vom sărbători la cei 100 de ani. Dânsul, care cu generozitate a tăiat panglica împreună cu mine a teatrului Metropolis devenind astfel şi directorul onorific al Teatrului Metropolis, ajunsesem la performanţa cu Lecţia de violoncel la cea de-a 97-a reprezentaţie şi urma să îi facem un spectacol-eveniment la cea de-a 98-a reprezentaţie. Din păcate, lucrurile s-au oprit la cea de-a 97-a reprezentaţie."

George Ivaşcu a vorbit şi despre relaţia sa apropiată cu marele actor exprimând că:„L-am considerat întotdeauna un mare actor, un mare animator de teatru, a creat teatre, a propulsat actori, un mare om de teatru.”

Actorul Alexandru Arşinel a deplâns moartea lui Radu Beligan, care s-a stins din viaţă, miercuri, la vârsta de 97 de ani, la Spitalul Elias, declarând pentru MEDIAFAX că este un moment de doliu pentru teatrul românesc, un moment care trebuie cinstit şi respectat.

Alexandru Arşinel a evocat într-o succintă declaraţie pentru MEDIAFAX personalitatea lui Radu Beligan exprimând că marele actor român l-a îndrumat şi i-a insuflat curaj în momentele în care "gândul de a abandona se abătea asupra noastră": "Nu au fost puţine momentele în care tristeţea ne bântuia şi gândul de a abandona se abătea asupra noastră, dar maestrul Beligan a fost mereu acolo să ne îndrume şi să ne dea curajul să mergem mai departe. N-am sa uit niciodată încurajarea pe care mi-a adus-o Radu Beligan", a declarat actorul.

Vorbind despre comemorarea acestui moment, Arşinel a punctat că drumul teatrului românesc trebuie să continue: "E un moment de doliu pentru teatrul românesc. E un moment pe care trebuie sa il simţim şi să îl cinstim într-un fel sau altul prin a nu abandona drumul. Dumnezeu să îl odihnească!", a conchis actorul.

Florin Piersic, elogiu emoţionant adus lui Radu Beligan:"Maestre Beligan, meştere, scumpul meu tată"

Florin Piersic, vizibil afectat de decesul lui Radu Beligan, a declarat pentru MEDIAFAX că deşi obişnuit cu veşti de acest fel, "niciuna nu m-a lovit mai tare decât zborul maestrului Radu Beligan":

„Ştiu că mă înţelegeţi. Am primit din păcate în ultimii ani multe asemenea veşti despre parteneri, prieteni, colegi de şcoală sau de teatru care au plecat undeva în stele cum îmi place mie să spun, dar niciuna nu m-a lovit mai tare decât zborul maestrului Radu Beligan. Dacă vreţi să ştiţi cum mă simt, vă spun. Îmi lăcrimează sufletul şi mintea aşa cum fiecare om suferă atunci când pierde, vă rog să fiţi atenţi: un părinte. Aşa cum regizorul Alexandru Finţi a fost părintele meu, pot să zic spiritual, Radu Beligan a fost un al doilea tată al meu, în familia mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, Caragiale.”, a exprimat actorul.

În declaraţia pentru MEDIAFAX, Florin Piersic a vorbit despre relaţia sa apropiată cu Radu Beligan, exprimându-şi recunoştinţa şi preţuirea pentru actorul român care l-a propus să joace în distribuţia filmului "Ciulinii Bărăganului", regizat de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, precum şi pentru faptul că l-a încurajat să nu părăsească scena de teatru:

„Maestre Beligan, meştere, cum le place colegilor mei să vă spună, scumpul meu tată al doilea. Eu, cum îmi ziceaţi Florinel, Florinel al dumneavoastră, vreau să vă spun că vă sunt recunoscător pentru că aţi crezut în mine. Când eram un puşti, abia ieşisem de pe poarta Institutului, m-aţi propus în distribuţia «Ciulinilor Bărăganului» şi datorită dumneavoastră am avut şansa de a-i vedea la Cannes pe cei mai mari artişti ai lumii. Vă sunt recunoscător pentru că mi-aţi urmărit îndeaproape drumul meu artistic şi m-aţi încurajat. Vă sunt recunoscător că aţi dorit cu tărie să mă întorc în teatru şi aţi provocat-o oferindu-mi rolul minunat din piesa «Străini în noapte».”

Maia Morgenstern, despre Radu Beligan:"A fost un privilegiu să mă aflu în preajma domniei sale"

Maia Morgenstern a exprimat că a avut privilegiul unei relaţii apropiate, deosebite cu actorul, că l-a preţuit continuu şi l-a admirat, bucurându-se de darul de a-i fi aproape:

„Îndăznesc să spun că a fost o relaţie apropiată, m-am bucurat, am avut privilegiul să fiu iubită de domnul Beligan. Cred că nu mă hazardez spunând aceste lucruri aşa cum mi-a spus-o când a dorit domnia sa. Ştiu, am simţit, mi-a spus că preţuia faptul că... pentru mine a fost un privilegiu şi o şansă pentru mine, mai ales în ultima perioadă, să mă aflu în preajma domniei sale. Mi-a fost regizor în spectacolul «Jubileu» la Teatrul Metropolis, apoi în «Leul deşertului», apoi în «Nemuritorul», la Teatrelli, spre ultimele spectacole le-am jucat. Îi simţeam dragostea, îi simţeam faptul să mă preţuia şi eram fericită şi eram mândră şi m-am bucurat. A fost un dar şi un privilegiu pentru mine. În timpul repetiţiilor, multe repetiţii şi repetiţii în privinţa a ceea ce priveşte lucrul la text, lucrul la masă, studii, lecturile s-au desfăşurat la domnul Beligan acasă şi în timpul lucrului sau în timpul pauzelor. Priveam multe fotografii, dedicaţii care împodobeau pereţii apartamentului domniei sale de la mari personalităţi artistice din lumea întreagă şi mai de demult şi mai de curând, repere ale lumii artistice. Nu numai pentru mine, pentru noi, ci pentru lumea întreaga. A fost un privilegiu pentru mine să mă aflu în preajma domniei sale. Poate în ultimele momente, vorbesc din punct de vedere artistic, ale prezenţei domniei sale pe scenă ca actor, ca partener de scenă.”, a exprimat actriţa.

Maia Morgenstern a mai declarat că Radu Beligan a fost un om generos în a-i împărtăşi cunoştinţele sale vaste, dar şi amintiri personale: „Ştiu că eu am primit enorm, enorm...o parte a unui orizont cultural vast, imens, pe care a avut generozitatea să-l împartă cu mine atâta cât s-a putut. Din amintirile pe care le depăna numai atunci când îşi dorea, numai atunci când voia, bucuria vieţii din care povestea, din amintirile sale, am avut parte, am avut privilegiul să am o picătură într-un anumit moment.”, a conchis actriţa.

Medeea Marinescu povesteşte despre Radu Beligan: Îndulcesc tristeţea cu gândul că maestrul a existat

Medeea Marinescu l-a evocat astfel pe Radu Beligan: "Pentru mine Radu Beligan reprezintă o lume, care din păcate, e pe cale de dispariţie, o lume a aristocraţiei intelectuale, a bunului gust, a unei mari şi sublime inteligenţe, a unui mare respect pentru scenă şi cuvântul scris. Este omul de la care am avut foarte mult de învăţat, atât pe scenă. Am învăţat de la dânsul şi cum se conduce această corabie, care este cariera actoricească. Este o tristeţe mare că de astăzi nu mai este printre noi, dar tristeţea asta încerc s-o îndulcesc cu gândul că acest om a existat în peisajul cultural românesc. Nu pot să nu mă bucur că l-am cunoscut şi că am avut norocul să joc alături de el pe scenă", a mărturisit Medeea Marinescu.

Medeea Marinescu a povestit pentru MEDIAFAX şi o istorioară, o "anecdotă", cum a numit-o actriţa: "Jucam "Egoistul", acum ceva ani, şi eram însărcinată cu primul meu fiu. La scena monologului meu alături de Radu Beligan, copilul meu a început să mişte. Şi i-am spus lui Radu Beligan, va daţi seama, maestre, că băiatul meu când va fi mare, se va lauda că a fost pe scenă cu Radu Belican. Este un om care a însemnat foarte mult pentru o perioada din existenţa mea scenică şi cred că el va exista în continuare, atâta timp cât se vor juca "Străini în noapte", "Fă-mi loc! şi alte spectacole, el, într-un fel, va există lângă mine şi lângă noi.", a spus actriţa Medeea Marinescu.

Silviu Biriş, despre Radu Beligan: "Să ne bucurăm că am fost contemporani unui excepţional actor"

Actorul Silviu Biriş, care a jucat în comedia "Nimeni nu-i perfect", regizată de Radu Beligan, la aflarea veştii că acesta s-a stins din viaţă, a îndemnat: "Să-i respectăm memoria, să ne bucurăm că am fost contemporani unui excepţional actor; Monstru sacru, aşa cum îl numeam noi".

Actorul Silviu Biriş a declarat pentru MEDIAFAX că Radu Beligan nu reprezintă doar un om, ci şi o instituţie care l-a ajutat pe acesta în formarea personală şi profesională: "Orice despărţire este tristă. Eu mă despart de un om, o instituţie, un persoanaj care a însemnat foarte mult pentru mine, în cariera mea de artist şi, îndrăznesc să spun, şi în formarea mea ca om (...)".

Vorbind despre lucrurile învăţate de la Beligan, a spus: "Mi-a arătat generozitate şi încredere. M-a distribuit în mai multe spectacole, sub bagheta lui regizorală. Am învăţat disciplina. Am învăţat de la dânsul sau, cum se spune la noi în meserie, am furat meserie cât se poate. Şi am învăţat un fel de discernământ artistic, dacă se poate numi aşa, de a rămâne cu luciditate în faţa actului artistic, de a păstra acel gând care trebuie să survină spectatorului".

"E foarte puţin timp la dispoziţie ca să vorbesc despre Radu Beligan", a adăugat Silviu Biriş, spunând că acesta va rămâne în conştiinţa poporului român.

Biriş a vorbit despre "naturaleţea lui şi timbrul caracteristic al vocii", spunând că a reuşit să facă o carieră strălucită atât în ţara, cât şi peste hotare.

"Dumnezeu să-l odihnească! Şi să-i respectăm memoria, să ne bucurăm că am fost contemporani unui excepţional actor, monstru sacru, aşa cum îl numeam noi. Dumnezeu să-l ierte", a încheiat Silviu Biriş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici