Radu Beligan în roluri celebre: Mă duc, scuzaţi pardon, bonsoir! (Rică Venturiano - O noapte furtunoasă) - VIDEO

Astăzi, 20 iulie 2016, gongul vieţii a bătut pentru ultima oară pentru un actor uriaş: Radu Beligan. Împlinise 97 de ani la 14 noiembrie 2015. A sărbătorit atunci pe scenă, în „Lecţia de violoncel”, la Teatrul Metropolis.

2188 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan în roluri celebre: Mă duc, scuzaţi pardon, bonsoir! (Rică Venturiano - O noapte furtunoasă) - VIDEO

Radu Beligan în roluri celebre: Mă duc, scuzaţi pardon, bonsoir! (Rică Venturiano - O noapte furtunoasă) - VIDEO

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău, sat al cărui nume anagramat a fost făcut celebru de marele actor Beligan, artist cu o excepţională activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Din 2004, Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Române.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre. S-a remarcat prin interpretarea exemplară a unor faimoase personaje ale marilor dramaturgi români: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universali: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco...

A studiat dreptul şi filosofia la Bucureşti, a început Conservatorul de Artă Dramatică sub îndrumarea Luciei Sturza Bulandra, a cochetat cu literatura (în paginile unei reviste ieşene, apoi într-o plachetă de versuri menţionată de George Călinescu în Istoria Literaturii Române). Atracţia spre teatru a motivat-o astfel: „am avut norocul să mă întâlnesc cu Victor Ion Popa , apoi cu Sică Alexandrescu şi apoi cu Ion Iancovescu, trei întâlniri capitale pentru începutul carierei mele.”

Începând cu Teatrul „Muncă şi Voie Bună” şi continuând cu alte companii teatrale şi-a construit reputaţia de actor comic popular „încât era destul să pun piciorul pe scenă pentru că sala să fie cuprinsă de ilaritate”. Nu s-a cantonat însă în acest gen, iar Victor Ion Popa l-a distribuit în „Cvadratură cercului “ de Kataev. Apoi a jucat în „Steaua fără nume” (Miroiu), „Trei surori” (Tuzenbach) , „Ziariştii” (Cerchez), şi apoi „O scrisoare pierdută” (Dandanache).

În cinematografie, printre primele roluri este memorabila interpretare a lui Rică Venturiano („O noapte furtunoasă”).

Pe 14 noiembrie 2015, şi-a sărbătorit pe scenă aniversarea de 97 de ani, cu a 300-a reprezentaţie a spectacolului „Egoistul”. Şi în anii 2014 şi 2013, marele actor a jucat de ziua sa în spectacolul „Lecţia de violoncel”, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, al cărui director onorific este.

În 2013, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat şi regizat de Radu Beligan la Teatrul Naţional Bucureşti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase staruri internaţionale, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici