Actorii cer modificarea legii instituţiilor de spectacole, pentru a nu fi distruse teatrele

Actorii de teatru cer Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) "să regândească" legea privind instituţiile de spectacole şi normele ei de aplicare, pentru a nu se ajunge la desfiinţarea teatrelor şi la vinderea clădirilor în care funcţionează acestea, fiind "interese imobiliare la mijloc".

750 afișări
Imaginea articolului Actorii cer modificarea legii instituţiilor de spectacole, pentru a nu fi distruse teatrele

Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale "Alfa ART", Cristian Prisecaru (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale "Alfa ART", Cristian Prisecaru, a declarat, marţi, că atât legea 353/2007 privind instituţiile de spectacole, cât şi normele de aplicare au fost publicate fără consultarea sindicatelor din domeniu, iar în forma actuală duc la desfiinţarea teatrelor.

Potrivit lui Prisecaru, normele metodologice încalcă atât prevederile din Codul Muncii, cât şi Constituţia României, "urmărind oferirea posibilităţii conducerii instituţiei de a modifica unilateral contractele individuale de muncă ale salariaţilor".

"Normele au ca scop eliminarea tuturor sporurilor obţinute în urma negocierilor contractului colectiv de muncă din ramura cultură, anulează drepturile de proprietate intelectuală ale artiştilor interpreţi prin obligarea unei cesiuni totale către angajator, diminuează sau elimină drepturile sociale ale personalului din instituţiile de spectacole: pensii, şomaj, asigurări de sănătate", a precizat Prisecaru.

Potrivit liderului sindical, conducătorul instituţiei de spectacole va avea puteri depline, fără a fi obligat să consulte vreun Consiliu Artistic sau alt for profesional, dacă s-ar aplica actuala formă a legii.

"Dacă o singură persoană are atât banii, cât şi controlul artiştilor din teatru, este Dumnezeu. Am solicitat Ministerului Culturii să regândească această lege şi normele de aplicare, astfel încât conducerea să fie bicefală: un manager, care să se ocupe cu tot ce ţine de fonduri şi un director artistic, care să reprezinte imaginea instituţiei, să fie implicat în Consiliul Artistic, care decide asupra politicii culturale", a afirmat Prisecaru.

Potrivit sindicaliştilor, legea 353/2007 urmăreşte desfiinţarea contractelor colective de muncă pe perioadă nedeterminată, cu toate implicaţiile sociale, externalizarea serviciilor (machiaj, scenografie, decoruri, costume, întreţinere), precum şi acordarea de "puteri discreţionare" directorului de instituţie.

"Ceea ce s-a întâmplat cu cinematografele se va întâmpla şi cu teatrele, sunt interese imobiliare la mijloc, se urmăreşte terenul", a spus Prisecaru.

Sindicaliştii propun MCC înfiinţarea unei comisii de specialişti care să studieze politica fiecărui teatru în parte.

"Externalizarea serviciilor este altă capcană, astfel încât nu vom mai plăti personalul de confecţionare a costumelor, decorurilor sau personalul de întreţinere, cu salarii de bugetari, ci vom plăti firme, care în mod sigur vor folosi aceleaşi persoane, dar vor pretinde mult mai mulţi bani. Se urmăreşte distrugerea teatrului ca instituţie de cultură, pe motiv că nu este profitabilă, ca mai apoi să fie vândute şi clădirile acestora", susţine Prisecaru.

Trecerea teatrelor de la MCC la adminstraţiile locale nu este una benefică, pentru că lipsesc legi, administraţia locală nefiind în stare să le gestioneze, în opinia sindicaliştilor.

Federaţia critică şi proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, elaborat de MCC.

Circa 70 de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România au pichetat în 20 august sediul central al PNL din Bucureşti, fiind nemulţumiţi de un proiect de lege ce impune modul de evaluare a activităţii lor, care le va influenţa salariul.

Protestul de la sediul central al PNL a venit  în continuarea celui susţinut de sindicalişti, pe 13 august, în faţa sediului Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici