Actriţa Clody Bertola a încetat din viaţă

Actriţa de teatru şi film Clody Bertola a încetat din viaţă, la vârsta de 94 de ani, transmite UNITER.

10 afișări

Născută la 12 august 1913, la Bucureşti, cariera ei se leagă de cea a Teatrului Bulandra, la care se adaugă rolurile de la Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul Mic.

Apariţiile sale celebre din piese ca "Cea din urmă", "Sfânta Ioana", "Cum vă place", "Elisabeta I", "Opera de trei parale", "Pescăruşul" şi rolul memorabil din spectacolul "Un tramvai numit dorinţă" fac din ea o legendă a teatrului românesc.

Clody Bertola este cunoscută şi din filmele româneşti "Profetul, aurul şi ardelenii", "Ciprian Porumbescu", "Facerea lumii", "Felix şi Otilia", "Ciulinii Bărăganului".

Liviu Ciulei a descris-o ca fiind "cea mai mare actriţă" cu care a lucrat vreodată, iar Lucian Pintilie a apreciat-o ca fiind "fecioara exemplară, întruchipare şcolăresc-exemplară de cuminţenie, spiritualitate şi puritate". De asemenea, Emil Cioran a scris, referindu-se la Clody Bertola: "Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept".

Corpul neînsufleţit va fi depus vineri după-amiază la capela catolică a Cimitirului Bellu, iar slujba va avea loc luni, la Crematoriul Uman Vitan Bârzeşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici