Actriţa Monica Vitti din filmul "Deşertul roşu" a încetat din viaţă. Avea 90 ani

Actriţa italiană Monica Vitti, cunoscută pe plan internaţional pentru că a jucat în trilogia cinematografică revoluţionară a lui Michelangelo Antonioni "L'Avventura", "La Notte" şi "L'Eclisse", precum şi în "Deşertul roşu" al regizorului, a încetat din viaţă la 90 de ani.

805 afișări
Imaginea articolului Actriţa Monica Vitti din filmul "Deşertul roşu" a încetat din viaţă. Avea 90 ani

Sursa Foto-Flickr

Vestea morţii ei a fost transmisă miercuri pe Twitter de fostul primar al Romei şi critic de film Walter Veltroni.

Vitti, cunoscută pentru frumuseţea ei enigmatică şi distantă, se retrăsese de mai bine de un deceniu din cauza bolii Alzheimer.

Chiar dacă Vitti ar fi apărut doar în "L'Avventura" (1960) al lui Antonioni, ea ar avea un loc în istoria filmului, având în vedere importanţa operei şi punctul ei focal în cadrul acesteia. Gene Youngblood, într-un eseu despre film pentru Criterion Collection, a declarat că puţine filme "se califică drept puncte de cotitură în evoluţia limbajului cinematografic, filme care au deschis calea către o formă de artă mai matură". "L'Avventura" este "o astfel de operă".

Titlul filmului înseamnă aventură în italiană, cu o conotaţie sexuală, iar personajele din film urmăresc o astfel de distracţie, inclusiv Claudia, interpreta lui Vitti.

În ciuda faptului că "L'Avventura" nu a oferit o naraţiune satisfăcătoare din punct de vedere convenţional şi nici nu a cedat cu uşurinţă înţelesurile sale, a avut succes la box office în întreaga lume. Imaginea lui Vitti a apărut mai târziu pe un timbru poştal italian care comemorează filmul.

În "Deşertul roşu" din 1965, primul film color al lui Antonioni, regizorul a continuat temele abordate în trilogia alienării, explorând inevitabila distrugere a peisajului natural de către lumea industrială şi consecinţele acesteia asupra psihicului uman, văzută din punctul de vedere al Guilianei Vitti, soţia directorului unei uzine industriale şi mama unui copil mic. Ea are tot ceea ce societatea contemporană îi poate oferi - succes material, familie, frumuseţe - dar este lipsită de fericire şi copleşită de incertitudine. "Mă doare părul" este cea mai memorabilă replică a lui Vitti din film.

Printre numeroasele alte filme ale lui Vitti se numără comedia lui Ettore Scola "Dramma della gelosia" din 1970, în care actriţa a jucat rolul unei floriste care se încurcă cu un muncitor în construcţii căsătorit, interpretat de Mastroianni, şi cu un bucătar de pizza interpretat de Giancarlo Giannini. Filmul i-a adus lui Mastroianni premiul pentru cel mai bun actor la Cannes. A jucat alături de Alberto Sordi în filmul "Polvere di stelle", regizat de Sordi în 1973, pentru care a câştigat premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriţă.

A apărut în filme în limba engleză doar de două ori: prima dată în mediocra parodie de spionaj din 1966 "Modesty Blaise", cu Terence Stamp şi Dirk Bogarde, iar a doua oară în comedia romantică "An Almost Perfect Affair" din 1979 a lui Michael Ritchie, filmată la Festivalul de Film de la Cannes, în care Vitti a jucat rolul unei foste actriţe italiene care se îndrăgosteşte de personajul interpretat de Keith Carradine.

Născută Maria Luisa Ceciarelli la Roma, a apărut în producţii teatrale de amatori în adolescenţă, apoi a urmat cursurile Academiei Naţionale de Artă Dramatică din Roma, pe care a absolvit-o în 1953.

Ca membră a unei trupe italiene de actori, a făcut un turneu în Germania, iar prima apariţie pe scenă a avut loc la Roma, într-o producţie a piesei "La Mandragola" de Niccolo Machiavelli. A avut câteva apariţii la televiziunea italiană şi a lucrat necreditat în filme în anii '50. Primul ei rol important în film a fost în "Le dritte", de Mario Amendola, din 1958.

Ultimul ei proiect pe marele ecran a fost "Secret Scandal", pe care Vitti l-a regizat şi în care a jucat alături de Elliott Gould. Filmul a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 1990, iar Vitti a primit premiul David di Donatello pentru cel mai bun regizor debutant.

A mai avut o singură apariţie, într-un film de televiziune italian din 1992, romanţata "Ma tu mi vuoi bene?". ("Mă iubeşti?") înainte de a se retrage.

Actriţa a câştigat un Leu de Aur pentru carieră la Festivalul de Film de la Veneţia în 1995.

După ce a trăit cu Roberto Russo timp de 27 de ani, s-a căsătorit cu acesta în 1995.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici