- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.02.2022, 16:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Actriţa Monica Vitti din filmul "Deşertul roşu" a încetat din viaţă. Avea 90 ani
Actriţa italiană Monica Vitti, cunoscută pe plan internaţional pentru că a jucat în trilogia cinematografică revoluţionară a lui Michelangelo Antonioni "L'Avventura", "La Notte" şi "L'Eclisse", precum şi în "Deşertul roşu" al regizorului, a încetat din viaţă la 90 de ani.
Urmărește
823 afișări
Sursa Foto-Flickr
Vestea morţii ei a fost transmisă miercuri pe Twitter de fostul primar al Romei şi critic de film Walter Veltroni.
Vitti, cunoscută pentru frumuseţea ei enigmatică şi distantă, se retrăsese de mai bine de un deceniu din cauza bolii Alzheimer.
Chiar dacă Vitti ar fi apărut doar în "L'Avventura" (1960) al lui Antonioni, ea ar avea un loc în istoria filmului, având în vedere importanţa operei şi punctul ei focal în cadrul acesteia. Gene Youngblood, într-un eseu despre film pentru Criterion Collection, a declarat că puţine filme "se califică drept puncte de cotitură în evoluţia limbajului cinematografic, filme care au deschis calea către o formă de artă mai matură". "L'Avventura" este "o astfel de operă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Se rupe coaliţia PSD, PNL, USR, UDMR înainte de a se forma? Romaşcanu: Probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în opoziţie
-
Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea
-
Şantierul Naval Severnav din Drobeta-Turnu Severin a încheiat un contract de 4,5 mil. euro pentru construcţia unui corp de navă fluvială. Numele cumpărătorului, ţinut la secret
Titlul filmului înseamnă aventură în italiană, cu o conotaţie sexuală, iar personajele din film urmăresc o astfel de distracţie, inclusiv Claudia, interpreta lui Vitti.
În ciuda faptului că "L'Avventura" nu a oferit o naraţiune satisfăcătoare din punct de vedere convenţional şi nici nu a cedat cu uşurinţă înţelesurile sale, a avut succes la box office în întreaga lume. Imaginea lui Vitti a apărut mai târziu pe un timbru poştal italian care comemorează filmul.
În "Deşertul roşu" din 1965, primul film color al lui Antonioni, regizorul a continuat temele abordate în trilogia alienării, explorând inevitabila distrugere a peisajului natural de către lumea industrială şi consecinţele acesteia asupra psihicului uman, văzută din punctul de vedere al Guilianei Vitti, soţia directorului unei uzine industriale şi mama unui copil mic. Ea are tot ceea ce societatea contemporană îi poate oferi - succes material, familie, frumuseţe - dar este lipsită de fericire şi copleşită de incertitudine. "Mă doare părul" este cea mai memorabilă replică a lui Vitti din film.
Printre numeroasele alte filme ale lui Vitti se numără comedia lui Ettore Scola "Dramma della gelosia" din 1970, în care actriţa a jucat rolul unei floriste care se încurcă cu un muncitor în construcţii căsătorit, interpretat de Mastroianni, şi cu un bucătar de pizza interpretat de Giancarlo Giannini. Filmul i-a adus lui Mastroianni premiul pentru cel mai bun actor la Cannes. A jucat alături de Alberto Sordi în filmul "Polvere di stelle", regizat de Sordi în 1973, pentru care a câştigat premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriţă.
A apărut în filme în limba engleză doar de două ori: prima dată în mediocra parodie de spionaj din 1966 "Modesty Blaise", cu Terence Stamp şi Dirk Bogarde, iar a doua oară în comedia romantică "An Almost Perfect Affair" din 1979 a lui Michael Ritchie, filmată la Festivalul de Film de la Cannes, în care Vitti a jucat rolul unei foste actriţe italiene care se îndrăgosteşte de personajul interpretat de Keith Carradine.
Născută Maria Luisa Ceciarelli la Roma, a apărut în producţii teatrale de amatori în adolescenţă, apoi a urmat cursurile Academiei Naţionale de Artă Dramatică din Roma, pe care a absolvit-o în 1953.
Ca membră a unei trupe italiene de actori, a făcut un turneu în Germania, iar prima apariţie pe scenă a avut loc la Roma, într-o producţie a piesei "La Mandragola" de Niccolo Machiavelli. A avut câteva apariţii la televiziunea italiană şi a lucrat necreditat în filme în anii '50. Primul ei rol important în film a fost în "Le dritte", de Mario Amendola, din 1958.
Ultimul ei proiect pe marele ecran a fost "Secret Scandal", pe care Vitti l-a regizat şi în care a jucat alături de Elliott Gould. Filmul a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 1990, iar Vitti a primit premiul David di Donatello pentru cel mai bun regizor debutant.
A mai avut o singură apariţie, într-un film de televiziune italian din 1992, romanţata "Ma tu mi vuoi bene?". ("Mă iubeşti?") înainte de a se retrage.
Actriţa a câştigat un Leu de Aur pentru carieră la Festivalul de Film de la Veneţia în 1995.
După ce a trăit cu Roberto Russo timp de 27 de ani, s-a căsătorit cu acesta în 1995.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Investițiile din România sunt blocate de incertitudini. Cum evoluează criza economică
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zelenski dezvăluie pentru prima dată pierderile totale ale Ucrainei în războiul lui Putin, în urma unor declarații controversate ale lui Trump
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a combinat cu un preot! Sora lui Theo Rose iubește cu foc. Motivul uluitor pentru care se feresc!
CANCAN.RO
Ce articole vestimentare să nu bagi niciodată la mașina de spălat. Pot fi distruse doar după o simplă spălare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe