Ada Solomon, la Festivalul NexT: Scurtmetrajul spune mai multe decât o carte de istorie recentă sau un ziar

Directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, Ada Solomon, a declarat, joi seară, că "scurtmetrajul este un fel de a pătrunde în ceea ce preocupă o generaţie" şi că acest gen cinematografic "spune mai multe decât o carte de istorie recentă sau un ziar".

110 afișări
Imaginea articolului Ada Solomon, la Festivalul NexT: Scurtmetrajul spune mai multe decât o carte de istorie recentă sau un ziar

Ada Solomon (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"La capătul nopţii/ Até Ver a Luz", lungmetrajul de debut al câştigătorului trofeului NexT 2013, Basil da Cunha, a deschis joi seară, la Cinema Studio din Capitală, cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, un eveniment cinematografic care se va desfăşura până pe 7 aprilie.

"Cred că publicul trebuie respectat şi cred că este una din primele reguli ale cineaştilor: să încerci să îi oferi publicului cât mai mult şi atunci încercăm să facem asta şi să ne menţinem în formă, pentru că altfel îmi e teamă că se aşterne praful şi e ultimul lucru pe care ni-l dorim. NexT este despre ce urmează, NexT înseamnă prospeţime, tinereţe, curaj, provocare, fiecare următor pas este o provocare pentru fiecare dintre noi şi atunci încercăm aşa, să oferim diverse reţete, diverse variante pentru toate gusturile şi să ne facă şi nouă plăcere pe măsură ce le punem cap la cap şi, de asemenea, momentul în care sunt primite de către public", a declarat Ada Solomon.

Pe de altă parte, întrebată cât contează filmele cu o anumită temă, precum cele din secţiunile LGBT şi Angry Ukrainians, pentru înţelegerea unor conflicte, Ada Solomon a precizat că în special scurtmetrajul este un fel de a pătrunde în ceea ce preocupă o generaţie, în ceea ce preocupă artiştii din lumea, din zona respectivă.

"Îţi spune mult mai multe decât o carte de istorie recentă sau decât îţi spun ziarele, pentru că este dinăuntru, este ceea ce simt, ceea ce îi preocupă, ceea ce îi doare. Filmele din secţiunea Angry Ukrainians, spre exemplu, nu sunt filme angajate, nu sunt filme care vorbesc despre politică. Sunt filme care vorbesc despre viaţa de zi cu zi, cu umor, cu tristeţe, cu emoţie şi este un program foarte interesant, pentru că ne arată cât de similari suntem, cât de apropiaţi suntem şi că nu e întâmplător că avem o graniţă comună, că avem o parte de teritoriu care a oscilat, o graniţă care s-a mutat în sus şi în jos şi cred că este foarte important să înţelegem aşa ce se întâmplă în alte părţi ale lumii", a explicat directorul festivalului.

În ceea ce priveşte secţiunea Angry Ukrainians, Ada Solomon a afirmat că aceasta a fost gândită "mai înainte ca lucrurile să se precipite în felul în care au evoluat în Ucraina". "(...) am fost la Festivalul de la Odessa acum doi ani şi i-am cunoscut la ei acasă şi acela a fost momentul în care am zis că vreau să vină aici şi să putem să îi cunoaştem mai bine, fără să pot anticipa modul în care au evoluat lucrurile. Gândul a fost acesta: să mai cunoaştem nişte oameni, să mai cunoaştem un fel de viaţă", a mai precizat aceasta.

De asemenea, Ada Solomon a spus că cele cinci zile de NexT nu ajung, la fel cum nu ar ajunge "nici dacă ar fi 10 sau 15". Întrebată dacă se gândeşte să extindă durata festivalului, directorul NexT a precizat că nu există resursele necesare. "Resursele sunt din ce în ce mai strâmte, dar suntem bucuroşi că atât Centrul Naţional al Cinematografiei, cât şi Uniunea Cineaştilor şi Centrul de Proiecte ArCuB şi Institutul Cultural Român au sprijinit anul acesta festivalul şi, practic, l-au făcut posibil, alături de toate celelalte centre culturale care au participat şi care ne-au ajutat să avem filmele din anumite ţări, câţiva din invitaţi, invitaţii din festival".

Susţinerea Festivalului NexT din partea instituţiilor statului reprezintă "garanţia că ceea ce facem facem bine nu numai pentru public, dar şi pentru ceea ce înseamnă cultura română",a mai spus Ada Solomon.

Trofeele de anul acesta din competiţia internaţională a Festivalului de Film NexT vor fi disputate de 26 de pelicule din 22 de ţări. Coselecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus au ales dintre cele peste 1.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente. Spectatorii NexT se vor delecta cu viziuni inedite şi poveşti venite de prin toată lumea, din Marea Britanie şi Franţa până în Argentina şi Kârgâzstan.

Unul dintre membrii juriului de anul acesta va fi renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca "Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson şi Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar şi zece premii BAFTA, şi "Hannibal: În spatele măştii/ Hannibal Rising". Acesta va susţine şi un masterclass de regie la NexT, pentru cineaşti şi cinefili.

Alături de el, vor juriza competiţia internaţională, dar şi pe cea românească, Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

Până luni, cinefilii sunt invitaţi la un adevărat maraton cultural din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmelor, seminariile şi petrecerile. Astfel, 123 de scurtmetraje şi mediumetraje au fost selecţionate în acest an de criticii Andrei Rus şi Irina Trocan. NexT Short Film Market, care reuneşte producători români şi străini, completează programul NexT.

De asemenea, a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va include în premieră o competiţie naţională, în care vor concura 14 scurtmetraje româneşti lansate în ultimul an.

Înaintea deschiderii oficiale care a avut loc joi seară, cei 15 candidaţi selectaţi în concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom, şi-au prezentat proiectele în faţa camerei de filmat, în aceeaşi zi, la Ceainăria Cărtureşti. Toate înregistrările vor fi publicate pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineaţa zilei de vineri. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe "like"-uri până duminică vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

Totodată, vineri se dă startul competiţiei. De la ora 17.00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu o parte dintre realizatori. De la ora 20.00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului "Film pentru un poet orb/ Filme para poete cega", şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului "Sunetul stelelor m-a uluit/ The Sound of Stars Dazes Me", vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pot fi văzute la Short Matters!, vineri, de la 15.30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din festival, Oscars Night va aduce în premieră cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, "Helium", în regia lui Anders Walter. Preţul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar, în ziua proiecţiei, este de 25 de lei.

Vineri, de la 11.00, primul seminar de la Ceainăria Cărtureşti are ca temă "Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici", într-o discuţie moderată de Corina Şuteu, la care vor lua parte Andreea Borţun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Şuteu, preşedintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre "Politicile culturale şi circulaţia operelor cinematografice, despre excepţia culturală în contextul globalizării".

Intrarea la seminariile NexT, precum şi la proiecţiile Festival Friends I, de sâmbătă, de la ora 14.00, Festival Friends II, de duminică, de la ora 14.00, de la Cinema Studio, şi "California Dreamin'", programată luni, de la ora 15.00, la Cinema Elvira Popescu, sunt gratuite.

Programul integral poate fi consultat pe pagina de internet http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro şi de la Librăria Engleză Anthony Frost. Joi au fost puse în vânzare şi la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night).

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT.

Cea de-a opta ediţie are loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J'ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti şi este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici