Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a aprobat planurile de introducere a adreselor web scrise cu caractere non-latine, ceea ce va conduce la o transformare a lumii online, informează BBC News Online.

164 afișări
Imaginea articolului Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab

Adresele web se vor putea scrie şi în alfabetul chinez sau arab

Astfel, consiliul de conducere a ICANN a votat, în cadrul reuniunii sale anuale organizate la Seul, pentru introducerea de nume de domenii scrise în arabă, chineză şi cu alte tipuri de caractere.

Mai mult de jumătate dintre cei 1,6 miliarde de utilizatori de internet vorbesc limbi ale căror caractere nu este de tip latin.

Introducerea numelor de domeniu non-latine pe internet reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă online-ul de la apariţia primelor reţele de calculatoare, în urmă cu 40 de ani.

În urma deciziei ICANN, primele nume de domenii de tipul IDNs (Internationalised Domain Names) ar putea apărea în 2010.

Planurile pentru lansarea numelor de domeniu de tip IDNs au fost aprobate iniţial în cadrul unei reuniuni care a avut loc în iunie 2008, de atunci fiind derulate teste ale sistemului.

Această decizie deschide calea pentru modificarea DNS (Domain Name System), astfel încât acesta să poată recunoaşte şi traduce caracterele non-latine. Sistemul DNS acţionează în mod similar unei cărţi de telefon, transformând numele de domenii în adrese IP (Internet Protocol), care constau în serii de numere ce pot fi citite de computere.

"Această schimbare este extrem de necesară nu numai pentru jumătatea dintre utilizatorii de internet din lumea de azi, ci şi pentru mai mult de jumătate dintre cei care vor accesa online-ul pe viitor", a declarat Rod Beckstrom, preşedintele ICANN.

ICANN a apreciat că "opţiunea tehnică extrem de complicată" pentru a permite introducerea IDNs va reprezenta "cea mai importantă schimbare" în sistemul de codificare care stă la baza internetului încă de la apariţia sa.

La începuturile internetului, limba vorbită de utilizatori nu reprezenta o problemă, în condiţiile în care majoritatea vorbeau engleza şi scriau în limbi care se bazează pe alfabetul latin.

ICANN a mai anunţat că va accepta primele aplicaţii pentru domenii IDNs din 16 noiembrie, urmând ca primul domeniu de acest fel să fie funcţional până la mijlocul lui 2010. Potrivit estimărilor, cea mai mare parte a adreselor de web care vor fi aprobate în prima fază vor fi în alfabetul chinez, arab şi chirilic.

Unele ţări, cum ar fi China şi Thailanda, au introdus deja aplicaţii care le permit utilizatorilor lor de internet să introducă în browsere adrese în propria scriere. Cu toate acestea, această opţiune nu este aprobată pe plan internaţional şi nici nu funcţionează pe toate calculatoarele.

Potrivit BBC, motivul pentru care ICANN a votat introducerea noilor adrese este intenţia organizaţiei de a crea un cod universal pentru adresele de internet, care să funcţioneze în orice limbă şi în orice loc din lume unde există internet.

ICANN, organizaţie creată de guvernul Statelor Unite, a fost înfiinţatĂ în 1998 pentru a monitoriza dezvoltarea internetului. Luna trecută, după ani de zile în care a fost criticată, administraţia americană a relaxat controlul asupra ICANN şi a semnat un nou acord prin care acesta devine autonom, pentru prima oară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici