Adrian Damian, despre teatru ca loc de joacă: Tehnologia e doar un mijloc de comunicare şi expresie

Teatrul se transformă într-un loc de joacă uriaş pentru copii şi platforma Culturesc 100 se adresează celor mici. Scenograful Adrian Damian explică, pentru MEDIAFAX, cum se întâlnesc arta şi tehnologia în evenimentul "Ziua copilului @ la Teatrul Odeon", care are loc vineri.

119 afișări
Imaginea articolului Adrian Damian, despre teatru ca loc de joacă: Tehnologia e doar un mijloc de comunicare şi expresie

Adrian Damian, despre teatru ca loc de joacă: Tehnologia e doar un mijloc de comunicare şi expresie

Cum vezi impactul tehnologiei în teatrul şi evenimentele pentru copii?

Pentru mine, Teatrul şi Tehnologia nu sunt două entităţi diferite. Teatrul este o artă bazată pe contemporaneitate şi dezbate teme actuale chiar dacă foloseşte ca suport texte clasice sau chiar antice. Altfel rămâne doar o artă muzeală care personal nu mă interesează. Aşa că tehnologia poate fuziona cu uşurinţă cu arta şi cultura pentru a crea o nouă formă de expresie artistică. Şi poate avantajul major al folosirii tehnologiei în teatru e că poate să creeze acel magic scenic atât de important. Dar nu e nimic nou în folosirea ei, doar tehnologia s-a schimbat nevoia de a o folosi a rămas constantă începând de la Deux ex Machina-ul antic grecesc.

Iar când vine vorba de teatrul pentru copii sau evenimentele dedicate lor, a nu folosi toate pârghiile tehnologice pentru a le capta atenţia şi pentru a le oferi o idee mi se pare o mare risipă de posibilităţi. Bineînţeles că e important cum foloseşti toate aceste mijloace pentru că e foarte uşor să cazi în capcana efectelor fără să mai exprimi un conţinut valoros. Un arsenal de trucuri nu crează magia de care vorbeam.

Ce ţi-ai fi dorit să vezi când erai mic din ceea ce se prezintă copiilor vineri la teatrul Odeon?

Desenând astăzi cu creta pe asfalt conturul teatrului pe care mâine (vineri -n.r.) copiii îl vor colora mi-a revenit în corp o senzaţie de demult…, uitasem plăcerea simplă de a desena pe asfalt…Mi-aş fi dorit să văd tot din ceea ce copii vor putea experimenta la Odeon, dar sincer îmi e greu să îmi imaginez cum aş fi gândit astăzi dacă ar fi existat Virtual Reality înainte de ‘90. Sunt foarte curios şi încrezător în lumea pe care copii de astăzi o vor construi şi de aceea cred că e important ca noi să le oferim experienţe cât mai variate şi medii diferite în care să se poată dezvolta.

În ce fel e diferit să foloseşti tehnologia în teatrul pentru copii faţă de cel pentru oameni mari?

Modul în care poţi să foloseşti tehnologia e identic fie pentru copii, fie pentru adulţi. Cu toţii suntem fascinaţi de ceea ce pare imposibil, magic. Ce se schimbă major e conţinutul pe care îl transmiţi. Şi insist din nou pe această idee, oricât de tehnologizată a fi o formă, ea e lipsită de valoare dacă nu e umplută de conţinut. Tehnologia e doar un mijloc de comunicare şi expresie, nu un scop.

"Ziua copilului @ Odeon" aduce pe Calea Victoriei o instalaţie magică formată dintr-o multitudine de oglinzi, un labirint alcătuit din totemuri luminoase, pe care organizatorii le anunţă "tocmai bune pentru un joc de-a v-aţi ascunselea", o mulţime de ateliere de lucru, instalaţii interactive şi multe alte surprize, vineri, de la ora 12.00, la Teatrul Odeon. De asemenea, Ada Milea, împreună cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru şi Alex Neagu vor aduce copiilor povestea lui Apolodor, pinguinul călător, care voia să ajungă la fraţii lui din Labrador, iar aplicaţia Culturesc 100 lansează o secţiune nouă, dedicată copiilor, în care părinţii vor putea găsi recomandări despre cele mai bune spectacole de teatru, filme, festivaluri, evenimente cu caracter ştiinţific, ateliere şi workshopuri, cărţi, toate pentru cei mici, arată organizatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici