Afişe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, în sediul CNA. Şedinţa Consiliului, blocată -FOTO

Mai multe afişe prin care se cere demisia preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, sunt expuse, marţi, în sala de şedinţă a CNA şi pe holul instituţiei, membrul Valentin Jucan blocând desfăşurarea şedinţei Consiliului, în semn de protest faţă de Georgescu.

1900 afișări
Imaginea articolului Afişe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, în sediul CNA. Şedinţa Consiliului, blocată -FOTO

Afişe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, în sediul CNA. Şedinţa Consiliului, blocată (Imagine: Razvan Lupica / Mediafax Foto)

Doi membri ai CNA, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, au expuse pe birourile lor din sala de şedinţă a Cosiliului şi pe peretele din spatele lor coli cu mesaje prin care cer demisia Laurei Georgescu.

De asemenea, pe holul din faţa sălii de Consiliu şi pe uşa sălii sunt lipite coli cu mesaje precum "Demisia, Laura Georgescu", "CNA nu mai vrea la DNA" şi "Părinţi: Daţi şansa de a putea fi mândri de voi!". Pe o masă se strâng şi semnături ale angajaţilor Consiliului, care cer demisia Laurei Georgescu. Până în momentul difuzării acestei ştiri, 22 de angajaţi, dintre cei peste 130 ai CNA, şi patru membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Valentin Jucan şi Dorina Rusu), din cei 11 actuali, au semnat pentru demisia Laurei Georgescu.

Totodată, Florin Gabrea a spus la începutul şedinţei de marţi că vrea să afle părerea fiecărui membru al Consiliului care participă la şedinţa de marţi (la care nu este prezentă Laura Georgescu) privind o eventuală solicitare comună a membrilor CNA de demisie a actualului preşedinte al instituţiei.

Gabrea a spus că nu vreau să urgenteze demisia Laurei Georgescu, ci vrea să afle părerea colegilor săi despre o eventuală cerere în grup de demisie a Laurei Georgescu. "Nu umblu cu toporul după doamna Georgescu prin oraş", a spus Gabrea.

Pe de altă parte, membrii CNA Monica Gubernat şi Dorina Rusu au spus că trebuie ca majoritatea Consiliului să facă nişte demersuri concrete în acest sens.

"Nu putem doar să protestăm. Trebuie să avem o formă de document cu cereri concrete către cei care pot să facă ceva (Parlamentul, n.r.)", a spus Dorina Rusu. "Mi se pare normal să şi facem ceva concret, ce să ne tot ascundem după piersic?", a spus Rusu.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că demisia este un act unilateral. "S-a modificat Legea audiovizualului, există posibilitatea sau instituţia demiterii preşedintelui. De aici încolo, Parlamentul, la propunerea comisiilor (de cultură ale Parlamentului, n.r.), atunci când analizează raportul de activitate (al instituţiei, n.r.), poate să ia această măsură. Această provocare de a da un vot simbolic, să spun aşa, dacă suntem de acord sau nu cu demisia preşedintelui, care nu are nicio valoare juridică... Cu asemenea provocări cred că ultima dată s-au întâlnit oamenii în anii '50. Bunicii, străbunicii mei au povestit cum au venit agitatori, tovarăşi care au cerut fel de fel de lucruri", a spus Lorand Turos.

"Crezi că cei care care umblă cu afişe sunt agitatori?", l-a întrebat Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, pe Lorand Turos.

La rândul său, Florin Gabrea i-a atras atenţia lui Lorand Turos să nu îl compare cu "activiştii de pe vremea lui Gheoghiu Dej". "Nu am cum să fiu eu comparat cu activiştii de pe vremea lui Gheoghiu Dej. Eu cer ceva limpede. Eu n-am spus că influenţez demisia doamnei Laura, că îi strâng degetele în uşă", a mai spus Gabrea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a spus că ea a făcut ceva concret în sensul ridicării sprijinului Laurei Georgescu ca preşedinte al CNA, însă Parlamentul nu a luat nicio măsură în acest sens.

La rândul său, Valentin Jucan a declarat că va boicota şedinţele CNA până când Laura Georgescu îşi va da demisia. Ulterior, acesta a dat drumul unei înregistrări cu solicitările protestatarilor care au manifestat în ultima săptămână în Bucureşti, prin care se strigau lozinci precum "Hoţii", "Jos Parlamentul!", "Toate partidele, aceeaşi mizerie" şi "România trezeşte-te". Jucan a mai spus că este dispus să îşi dea demisia din funcţia de membru al CNA, pentru ca Laura Georgescu să nu mai fie preşedinte al Consiliului. "Ori plecăm toţi acasă, ori Laura Georgescu", a afirmat Jucan.

"Laura Georgescu trebuie să demisioneze sau întregul Consiliu să fie dizolvat. Prezenţa, în continuare, a Laurei Georgescu în fruntea CNA, după mai bine de un an de scandal, este de neacceptat. Este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, a dovedit un comportament nedemn pentru funcţia pe care o ocupă, a ignorat toate contestările noastre şi ale Parlamentului, ceea ce a condus acum la reacţiile protestatarilor din Piaţa Universităţii care i-au cerut demisia", şi-a justificat Valentin Jucan demersul de a bloca desfăşurarea şedinţelor Consiliului.

Jucan a mai spus că în fiecare şedinţă a CNA va da volumul la maximum la înregistrarea cu "vocea străzii", astfel încât Consiliul să nu-şi mai poată desfăşura activitatea. De asemenea, el şi-a cerut scuze anticipat reprezentanţilor radiodifuzorilor care vor fi afectaţi de gestul său extrem.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat, cea care conduce şedinţa de marţi a CNA, a suspendat evenimentul pentru 30 de minute, precizând că nu se poate ca Valentin Jucan să ia decizii în nume personal care să afecteze buna desfăşurare a şedinţelor instituţiei.

"Nicio instituţie din România nu a fost boicotată de capii ei. Este abuz, tu, ca lider, boicotezi propria instituţie", a spus Gubernat.

"Nu e CNA-ul tău", i-a spus şi Radu Călin Cristea lui Valentin Jucan, în timp ce ieşea din sala de şedinţe a CNA.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este solidar cu angajaţii Consiliului. "Sunt solidar cu colegii noştri din aparatul tehnic. Cred că au dreptate să protesteze. Cred că s-au adunat o mulţime de probleme şi cred că doamna Laura Georgescu ar trebui să înţeleagă că nu poţi să conduci nişte oameni când nu mai ai respectul şi sprijinul lor. De aceea, am semnat şi eu pentru demiterea doamnei Georgescu şi cred că Parlamentul are prerogativele necesare pentru a lua în discuţie acest caz şi a ajunge şi la o finalitate", a spus Popescu.

Răsvan Popescu nu a fost însă de acord cu modul de acţiune al lui Valentin Jucan, precizând, la fel ca şi Dorina Rusu, că şedinţele Consiliului trebuie să se desfăşoare şi să nu se transforme într-un haos.

"De când am venit în CNA, am cerut împreună cu colegii mei, am fost şi la Comisiile de Cultură (ale Parlamentului, n.r.) să cerem să voteze ceea ce noi am votat în şedinţă (retragerea Laurei Georgescu de la şefia CNA, n.r.). Sunt de acord ca acum să ne adresăm Parlamentului în aşa fel încât să reia demersul unde l-a lăsat nu ştiu din ce motive. De vreme ce tot s-a modificat legea în aşa fel încât atunci când cade raportul să cadă preşedintele, este logic că cererea pe care trebuie să o facem este aceea a vota raportul şi a demite preşedintele, însă nu sunt de acord cu acest haos. Nu sunt de acord. Cred că trebuie să acţionăm într-un cadru instituţional, normal. Şi cred că Parlamentul, chiar dacă PSD nu are interesul din diverse motive, în momentul ăsta să o demită, cred că trebuie să facem toate demersurile şi să nu ne oprim până când o să o demită. Dar totuşi cred că trebuie să funcţioneze instituţia pentru că şi aşa opinia publică ne învinovăţeşte că nu facem ce trebuie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dorina Rusu.

La rândul său, membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că este curios dacă ceea ce face Valentin Jucan nu este abuz în serviciu. "Sunt curios. Probabil că cei care se pricep şi sunt în măsură să analizeze aceste lucruri or să considere sau nu dacă este abuz", a declarat Gabriel Tufeanu, pentru MEDIAFAX. "Eu am venit la muncă, pentru că de asta sunt plătit. Să vin şi să ţinem şedinţele. Noi ne-am prezentat. Dacă nu suntem lăsaţi...", a mai spus Gabriel Tufeanu.

Pe de altă parte, după ce şedinţa de marţi a fost reluată şi în timp ce încercau să îşi desfăşoare activitatea, mai mulţi membri ai Consiliului au acuzat faptul că nu se pot concentra din cauza sonorului dat foarte tare de Valentin Jucan la înregistrări cu scandările protestatarilor.

"Vă simţiţi stresaţi? Dar angajaţii CNA nu sunt stresaţi?", i-a întrebat Valentin Jucan pe colegii săi.

Membrul CNA Radu Herjeu l-a acuzat însă pe Valentin Jucan că foloseşte, în interesul său personal, angajaţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului. "Mi se pare inadmisibil că aţi atras angajaţii de bună-credinţă ai CNA în circul ăsta, pentru interesele dumneavoastră personale", a spus Herjeu.

"Pe mine nu mă manipulează nimeni", a afirmat Maricela Mierlea, şefa Biroului Cancelaria Consiliului, care a fost prezentă la şedinţă purtând pe piept o foaie cu textul "Demisia Laura Georgescu".

Pe de altă parte, Răsvan Popescu i-a atras atenţia lui Valentin Jucan că pe înregistrările de la protestele care au avut loc săptămâna trecută şi care au fost difuzate cu sonorul foarte tare în sala de şedinţe a CNA nu se referă nimeni la Laura Georgescu, ci se scandează "Jos Parlamentul" şi "Toate partidele, aceeaşi mizerie".

"N-ai ceva şi cu «Jos Laura Georgescu»? Noi (CNA, n.r.) suntem sub autoritatea Parlamentului", i-a spus Răsvan Popescu lui Valentin Jucan.

La rândul său, Dorina Rusu s-a întrebat de ce Valentin Jucan difuzează înregistrări cu slogane referitoare la demiterea Parlamentului. "Cere Parlamentului să o demită pe Laura Georgescu, când el crede că Parlamentul este aceeaşi mizerie", a mai spus Dorina Rusu.

În momentul difuzării acestei ştiri, şedinţa CNA este din nou suspendată, urmând ca membrii Consiliului să se reîntâlnească după o pauză de consultări, după cum au precizat mai mulţi dintre aceştia.

Pe ordinea de zi a şedinţei CNA de marţi se află şi un punct referitor la modul în care televiziunile au difuzat informaţiile despre incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucureşti. Din cauza blocării şedinţei, până la momentul difuzării acestei ştiri, membrii CNA nu au putut să analizeze acest subiect.

Pe de altă parte, până în momentul difuzării acestei ştiri, Laura Georgescu nu a făcut precizări referitoare la scandalul din şedinţa CNA. Ea a fost chemată la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a fi audiată referitor la modul în care CNA a abordat, în relaţia sa cu televiziunile, chestiunea incendiului din clubul Colectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici