AJR condamnă atacurile preşedintelui Băsescu la adresa jurnaliştilor

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) condamnă "atacurile prezindenţiale repetate" la adresa presei şi îi cere lui Traian Băsescu să prezinte public scuze tuturor jurnaliştilor care practică această meserie "în mod onest", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

16 afișări
Imaginea articolului AJR condamnă atacurile preşedintelui Băsescu la adresa jurnaliştilor

AJR condamnă atacurile preşedintelui Băsescu la adresa jurnaliştilor

Colegiul Director al AJR cere preşedintelui României să adreseze personal scuze, în mod public, tuturor jurnaliştilor "care nu au comis niciodată o faptă de natură să atragă oprobiul public la care instigă domnul Traian Băsescu".

În cazul în care preşedintele nu prezintă scuze de o manieră "satisfăcătoare", AJR încurajează şi va sprijini fiecare jurnalist activ din România pentru "adresarea, în scris, către Preşedinţia României, a unei petiţii prin care se cere precizarea oficială a faptului că Preşedintele nu s-a referit la semnatar prin afirmaţiile publice făcute în seara zilei de 14 martie".

De asemenea, în cazul în care nici această solicitare nu este satisfăcută, AJR va sprijini jurnaliştii în "deschiderea câte unei acţiuni în justiţie pentru fiecare caz în parte, urmărind ca preşedintele să prezinte dovezile cu care îşi susţine afirmaţiile sau, în caz contrar, stabilirea infracţiunii de calomnie".

AJR spune că Traian Băsescu "recurge din nou la blamarea întregii categorii socio-profesionale a jurnaliştilor", precizând că printre obligaţiile pe care preşedintele României le are se numără şi apărarea presei. "Ca tată înfuriat, Traian Băsescu poate reacţiona în aria propriei civilităţi, dar ca preşedinte al ţării el trebuie să nu uite că presa face parte din patrimoniul democratic al României. Când spune că apără statul de drept, preşedintele trebuie să apere şi presa", se mai arată în comunicatul AJR.

Totodată, Asociaţia Jurnaliştilor din România susţine că "pentru fiecare potenţial «ziarist tonomat» există sute de jurnalişti care îşi fac cinstit profesia". "Despre aceşti jurnalişti, Traian Băsescu nu a vorbit niciodată, ca şi cum ar fi inexistenţi", mai spune Colegiul Director al Asociaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, pe 14 martie, trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, în calitate de soţ şi tată, va replica la "toate mizeriile" care îi vor viza familia. Băsescu a spus, pe Aeroportul Otopeni, la întoarcerea de la Bruxelles, că doreşte să facă o declaraţie "nu neapărat în calitate de şef al statului, ci în calitatea de membru al unei familii numite Băsescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici