AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) îşi exprimă "dezaprobarea faţă de maniera netransparentă şi abuzivă" în care Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, "încearcă să introducă o lege a presei în România, profitând de adoptarea în viteză şi fără o consultare publică prealabilă a noului Cod Civil".

69 afișări
Imaginea articolului AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"

AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, AJR spune că noile prevederi din proiectul de Cod Civil, referitoare la "Apărarea drepturilor nepatrimoniale", reprezintă "un adevărat atentat la libertatea presei".

"Observăm cu îngrijorare cum autorităţile statului, cu rea intenţie sau din ignoranţă, îngrădesc libertatea de exprimare prin intermediul mass-media. Este inacceptabil "interesul special" pe care creatorii noului Cod Civil îl acordă jurnaliştilor ca fiind singurii potenţiali creatori de prejudicii nepatrimoniale", se arată în comunicatul AJR, semnat de Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei.

"Astfel, deşi în art. 262, alin. 2, Titlul V, "Apărarea drepturilor nepatrimoniale" se precizează că: "orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor strâns legate de viaţa umană cum sunt, viaţa, sănătatea, integritatea fizică, demnitatea, intimitatea vieţii private, creaţia ştiinţifică, artistică, literară, sau tehnică, precum şi a oricăror altor drepturi nepatrimoniale" în cadrul următoarelor articole, de la 264 până la 272, Codul Civil, în varianta deja adoptată de Guvern, se referă doar la jurnalişti sau la fapte ilicite produse prin mijloacele de informare în masă", spune AJR.

Potrivit AJR, "legiuitorul ignoră total prejudiciile cauzate de doctori, avocaţi şi magistrati, politişti sau procurori".

"Conform viziunii autorilor există un singur potenţial vinovat, arătat cu degetul în Codul Civil, pentru toate atingerile aduse valorilor strâns legate de viaţa umană: jurnalistul. Şi acest lucru fără a ţine cont nici măcar de eventuala acţiune cu bună-credinţă a acestuia", precizează AJR.

Asociaţia Jurnaliştilor din România consideră "un adevărat atentat la libertatea de exprimare" prevederile cuprinse în Titlul V, "Apărarea drepturilor nepatrimoniale", din noul Cod Civil şi "solicită ministrului justiţiei să explice opiniei publice motivele pentru care nu a organizat o dezbatere publică pe această temă în conformitate cu legea transparenţei nr. 52/2003".

Asociaţia Jurnaliştilor din România este o organizaţie profesională neguvernamentală. Preşedintele AJR este Cezar Ion. Colegiul Director AJR este format din: Ovidiu Nahoi, Dan Horaţiu Popa, Cristian Tudor Popescu, Ştefan Rădeanu, Ciprian Stoianovici şi Cătălin Tolontan.

Proiectul privind Codul Civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat la începutul şedinţei de guvern, că noul Cod Civil va stabili, pe lângă dreptul la libertatea presei sau dreptul la replică, şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a informaţiilor greşite apărute în mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici