Alan Hollinghurst şi Erwin Mortier au primit premiul pentru cea mai bună carte străină pe 2013

Premiul pentru cea mai bună carte străină pe 2013, un trofeu literar decernat de Asociaţia editorilor francezi, a fost atribuit, vineri, la categoria "roman" scriitorului britanic Alan Hollinghurst şi la categoria "eseu" scriitorului belgian Erwin Mortier.

177 afișări
Imaginea articolului Alan Hollinghurst şi Erwin Mortier au primit premiul pentru cea mai bună carte străină pe 2013

Alan Hollinghurst (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

În romanul "The Stranger's Child", publicat de editura Albin Michel, un volum de peste 700 de pagini, la care a lucrat patru ani, Alan Hollinghurst examinează societatea britanică, prezentând opinia acesteia despre homosexualitate, dar şi raporturile de clasă, într-o strălucitoare frescă, animată prin pasaje de poezie, de ironie şi de dialoguri rezervate, din 1913 până în 2008.

Unicul copil al unui bancher, Alan Hollinghurst s-a născut pe 26 mai 1954, la Stroud, în comitatul Gloucestershire. Şi-a Hollinghurst şi Mortier, cea mai bună carte străinăfăcut studiile şi a predat apoi la Facultatea de Litere de la Universitatea Oxford. A fost şi critic literar la Times Literary Supplement din 1982 până în 1995.

Romanul său de debut, "The Swimming Pool Library", care a descris Londra din vara anului 1983, la apogeul unei frenezii a libertăţii şi a sexului, în care personajele sunt aproape exclusiv homosexuale, a făcut din Alan Hollinghurst unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori gay contemporani, chiar dacă romancierul britanic consideră această etichetă ca fiind prea limitată.

În ţara sa natală, scriitorul a primit cele mai prestigioase premii literare, de la Somerset Maugham Award pentru "The Swimming Pool Library", în 1988, până la Booker Prize, în 2005, pentru "The Line of Beauty".

"The Stranger's Child" este cel de-al cincilea roman semnat de Alan Hollinghurst şi a fost publicat în 2011.

Belgianul Erwin Mortier a primit premiul pentru cea mai bună carte străină la categoria "eseu", pentru volumul "Psaumes balbutiés. Livre des heures de ma mère", apărut la editura Fayard, în care scriitorul belgian descrie degradarea capacităţii intelectuale a mamei sale, printr-o succesiune de fragmente poetice.

Înfiinţat în 1948, premiul pentru cea mai bună carte străină este decernat în fiecare an de un juriu compus din reprezentanţi ai editurilor franceze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici