Alexandru Sassu: Angajaţii TVR sunt numiţi pe criterii profesionale şi nu politice

Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, a fost audiat, marţi, la Comisia de Cultură din Senat, unde a declarat că în Televiziunea Română "nu e nimeni care să nu fie numit pe criterii profesionale", niciunul dintre directorii de la Ştiri neafişând vreo simpatie politică.

129 afișări
Imaginea articolului Alexandru Sassu: Angajaţii TVR sunt numiţi pe criterii profesionale şi nu politice

Alexandru Sassu: Angajaţii TVR sunt numiţi pe criterii profesionale şi nu politice (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Maran)

"În ceea ce priveşte numirile. Nu este nimeni din cei numiţi care să fi afişat vreo simpatie politică. Nu e nimeni care să nu fie numit pe criterii profesionale", a precizat Sassu la Comisia de Cultură, după ce, în urmă cu două săptămâni, membrii comisiei au luat în discuţie o adresă transmisă de 22 de jurnalişti ai Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiunilor Informative şi Sport a TVR.

În adresă, jurnaliştii o contestă pe Mădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiri din TVR, după ce, în luna iulie, aceştia îi ceruseră demisia într-o petiţie adresată şefului Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Alexandru Sassu.

Cu privire la lipsa organizării unor concursuri pentru ocuparea funcţiei de director al Departamentului de Ştiri al TVR, Sassu a precizat că nu poate fi organizat un concurs din cauza proceselor pe care le are Televiziunea Română cu Rodica Culcer, fost director al departamentului.

"Este o problemă, pentru că după ce am dat concursul (pentru postul de director, organizat în urmă cu doi ani, n.r.), dânsa (Rodica Culcer, n.r.) a dat în judecată însăşi ideea de a da concurs. Ne-a dat în judecată pentru că nu avem voie să dăm concurs", a spus Sassu.

Astfel, Sassu a explicat că nu au voie să organizeze un concurs atât timp cât există un proces pe rol cu Rodica Culcer.

Conform senatorului Radu F. Alexandru, după audierile jurnaliştilor, comisia a stabilit că situaţia conflictuală la care s-a ajuns între Rodica Culcer şi TVR nu creează niciun impediment pentru organizarea concursului pentru postul de director al Departamentul Ştiri din TVR.

"Înainte de a lua o decizie, cred că ar fi bine să vorbiţi şi cu ceilalţi salariaţi. (...) Nu vorbesc de număr, nu vorbesc de calitatea acestora, vorbesc de faptul că sunt mulţi care nu vorbesc. Ar fi bine, cred eu, pentru a avea o imagine generală, să vorbiţi şi cu ceilalţi angajaţi. Cred că există o masă mare de oameni acolo care nu s-au exprimat", a concluzionat Sassu.

Conform lui Radu F. Alexandru, membrii comisiei vor lua în discuţie toate punctele de vedere prezentate în Comisia de Cultură, urmând ca ulterior să fie trimisă, către Alexandru Sassu, o scrisoare de recomandare de stopare a interimatului, comisia neavând calitate de legiuitor.

"O să discutăm ca tot ceea ce s-a exprimat individual să fie adunat într-o scrisoare, pe care vrem să o trimitem domnului preşedinte-director general (Alexandru Sassu, n.r.), nu avem calitatea unei dispoziţii sau ordin, dar vom face o recomandare foarte insistentă pentru a se pune punct acestei situaţii, care este atât de neproductivă şi întreţine de atâta vreme o stare care până la urmă paralizează, ca să nu spun că blochează, activitatea departamentului", a precizat Radu F. Alexandru la finalul audierilor, precizând că această scrisoare va fi trimisă în zilele următoare.

"Toţi cei cu care am vorbit au spus că procesele doamnei Rodica Culcer faţă de televiziune (TVR, n.r) nu ar împiedica cu nimic, dar pot să iau în calcul că afirmaţiile s-au făcut omiţând un detaliu pe care cineva care cunoaşte legislaţia muncii până în cele mai mici nuanţe ar confirma. Atunci, mişcarea cea mai firească ar fi din partea domnului director general, ăsta e punctul meu de vedere, e mişcarea cea mai firească, ca în fruntea departamentului să fie pus un om a cărui competenţă să fie de necontestat şi a cărui obiectivitate şi echidistanţă să nu mai dea naştere la niciun fel de discuţii. Păi doamna Rădulescu este ea într-o situaţie de ilegalitate, este într-o situaţie de interimat, situaţia de interimat poate fi întreruptă oricând de cel care a numit-o, adică nu există niciun fel de oprelişte, niciun fel de impediment", a subliniat Alexandru.

Jurnaliştii prezenţi la audieri, în urmă cu două săptămâni, au vorbit comisiei în principal despre probleme legate de lipsa unei politici editoriale a TVR, responsabilitate a directorului Departamentului de Ştiri, dar şi despre lipsa unei organigrame concrete şi a unor criterii clare de selecţie pentru jurnaliştii de la Ştirile Televiziunii Române.

Totodată, jurnaliştii TVR au susţinut că, la ora actuală, în SRTv există opt directori interimari, adică cinci directori de direcţii de ştiri, dar şi coordonatorii posturilor TVR Info şi TVR 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici