Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Una dintre cele mai faimoase balerine din lume, românca Alina Cojocaru, prim-balerină la Royal Ballet din Londra, va reveni în România, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), unde, pe 29 aprilie, va dansa alături de partenerul său, Johan Kobborg, într-o gală de balet în încheierea stagiunii.

168 afișări
Imaginea articolului Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

"Stagiunea se va încheia pe 29 aprilie, de Ziua Internaţională a Dansului, ocazie cu care vom organiza o gală de balet, în care vom invita starul internaţional Alina Cojocaru, împreună cu partenerul său, Johan Kobborg. În a doua parte a galei, ne-am gândit să invităm recent înfiinţata companie de dans de la Sibiu", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Simona Şomăcescu, coordonator al departamentului de balet al ONB.

Ea a anunţat că stagiunea 2009-2010 va cuprinde zece titluri, în a doua parte a acesteia fiind planificată o premieră, care va însemna un "salt calitativ în ceea ce priveşte repertoriul".

"Este vorba despre un creator extrem de important pe plan internaţional, pentru care avem nevoie de acordul pentru drepturile de autor", a mai spus Şomăcescu, fără însă a face vreo nominalizare, deoarece negocierile sunt în curs. "Va fi, cu siguranţă, un eveniment istoric pentru arta coregrafică din România", a ţinut ea să sublinieze.

De asemenea, baletul ONB se află în tratative pentru două turnee în străinătate şi un turneu în ţară.

Stagiunea 2009-2010 a baletului ONB se deschide duminică, cu spectacolul "Giselle", Corina Dumitrescu urmând să deţină rolul titular în această montare.

Alina Cojocaru s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne.

După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev, a revenit la Londra, fiind promovată ca prim-balerină.

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din "Giselle". Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii.

Alina Cojocaru a revenit în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet a Festivalului Internaţional "George Enescu".

În 2004, ea a fost desemnată cea mai bună balerină în cadrul Festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, premiu acordat o dată la doi ani.

Repertoriul său include roluri principale în spectacole de balet precum "Giselle", "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia", în versiunile consacrate sau semnate de Rudolf Nureev ori Natalia Makarova, dar şi în creaţii ale coregrafilor Frederic Ashton sau Ashley Page.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la începutul anului 2007, ea a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole.

În ianuarie 2008, Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în baletul "Baiadera".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici