Ambasada SUA din România, mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Libertatea de exprimare, statul de drept reprezintă fundamentele statelor democratice

Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au transmis, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că o presă liberă face ca cetăţenii să fie mai bine informaţi şi mai implicaţi în procesul decizional politic, precizând că libertatea presei, statul de drept sunt fundamentele statelor democratice.

129 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA din România, mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Libertatea de exprimare, statul de drept reprezintă fundamentele statelor democratice

Ambasada SUA din România, mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Libertatea de exprimare, statul de drept reprezintă fundamentele statelor democratice. Foto: Hepta

„Astăzi (vineri - n.r.) îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România. Instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere”, arată reprezentanţii Ambasadei SUA în România, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Sursa citată adaugă că fundamentele statelor democratice sunt egalitatea, respectul, statul de drept şi libertatea de exprimare.

„Libertatea de exprimare, şi, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea şi respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice. Presa şi independenţa judiciară stau la baza alianţei noastre NATO. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure”, conchide sursa menţionată.

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat la Windhoek, în Namibia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici