AMP: Îi reamintim lui Nistorescu că jurnaliştii beneficiază de protecţia Constituţiei

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) îşi manifestă "îngrijorarea faţă de situaţia ziarului Cotidianul" şi îi transmite lui Cornel Nistorescu, directorul editorial al publicaţiei, că "mass-media şi jurnaliştii beneficiază de protecţia Constituţiei României".

20 afișări
Imaginea articolului AMP: Îi reamintim lui Nistorescu că jurnaliştii beneficiază de protecţia Constituţiei

AMP: Îi reamintim lui Nistorescu că mass-media şi jurnaliştii beneficiază de protecţia Constituţiei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Consiliul Editorial al ziarului Cotidianul a fost desfiinţat

"Cornel Nistorescu, directorul nou instalat, şi-a început activitatea editorială prin retragerea de pe site-ul ziarului a unui articol care îl viza pe un apropiat al său. Justificarea lui Nistorescu pentru această decizie – lipsa punctului de vedere al celui vizat (Petru Romoşan) - nu se susţine. Autoarea articolului a cerut opinia lui Romoşan şi a primit doar insulte şi ameninţări. Articolul menţionează că Romoşan neagă colaborarea cu fosta Securitate", potrivit AMP.

"Îi reamintim lui Cornel Nistorescu, în calitatea sa de director cu atribuţii editoriale, că mass-media şi jurnaliştii beneficiază de protecţia Constituţiei României, protecţie care implică însă şi o serie de obligaţii pentru mass media", spune ActiveWatch-AMP, făcând referire la articolul din Constituţie care interzice cenzura şi la cel care obligă presa să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Totodată, ActiveWatch-AMP atrage atenţia şi asupra concedierii lui Cristian Pătrăşconiu, senior editor al ziarului, responsabil de secţiunea de comentarii din Cotidianul.

"Cornel Nistorescu are obligaţia să le prezinte jurnaliştilor o politică editorială clară, pe care trebuie să o discute şi să o adopte împreună cu redacţia. Invocarea politicii editoriale ca pretext al demiterii poate fi văzută ca un act abitrar atât timp cât acea politică editorială nu este transparentă", mai spune ActiveWatch - AMP.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei recomandă jurnaliştilor de la Cotidianul să consulte Ghidul drepturilor salariatului pentru jurnalişti, editat de ActiveWatch – AMP.

"În contextul în care deja au început la Cotidianul concedierile, le reamintim jurnaliştilor că beneficiază de protecţia Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass Media. Le recomandăm ca în cazul unor concedieri sau înainte de a lua decizii în legătură cu contractele lor de muncă să consulte avocaţii şi sindicatele specializate în dreptul muncii sau în protecţia jurnaliştilor", precizează ActiveWatch - AMP.

Doru Buşcu, director editorial al Realitatea-Caţavencu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu vor mai scrie la CotidianulAlin Fumurescu, Daniel Vighi şi Teodor Baconsky. În plus, unul dintre principalii comentatori ai ziarului, Liviu Antonesei, a anunţat că nu va mai scrie la Cotidianul.

Pe de altă parte, Consiliul Editorial al Cotidianul, format din Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu, Doru Buşcu şi Robert Turcescu, a fost desfiinţat, patru din cei cinci editorialişti luând decizia de a nu mai publica la ziar, a mai spus Buşcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici