Anca Parghel a încheiat Festivalul Dramaturgiei Româneşti

Festivalul Dramaturgiei Româneşti, ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, s-a încheiat, duminică seară, la Timişoara, cu spectacolul Trei Surori, în regia Adei Lupu, directoarea Teatrului Naţional Timişoara, instituţie care a organizat festivalul, şi cu concertul cântăreţei Anca Parghel.

34 afișări
Imaginea articolului Anca Parghel a încheiat Festivalul Dramaturgiei Româneşti

Anca Parghel a încheiat Festivalul Dramaturgiei Româneşti (Imagine: Mediafax Foto)

Ada Lupu a declarat că aşteaptă deliberările juriului, care va anunţa spectacolele câştigătoare din acest an.

"Toate spectacolele au fost deosebite, eu cred că toţi ar merita să fie premiaţi. Aşteptăm să vedem ce spune juriul”, a spus Ada Lupu.

Directoarea Teatrului Naţional Timişoara a mai spus că o apreciează pe Anca Parghel care, în pofida stării de oboseală, a susţinut un concert la Timişoara care a încheiat festivalul.

"A avut un spectacol greu, a obosit, a ieşit la un moment dat de pe scenă, apoi s-a întors şi a făcut un biss de jazz foarte greu, după care a încheiat spectacolul. Ea este acum la hotel, se odihneşte, nu s-a întâmplat nimic grav. Băieţii ei, care o însoţesc, au spus că e bine”, a spus Ada Lupu.

La începutul concertului, Anca Parghel a spus publicului că nu se simte foarte bine pentru că nu a mâncat nimic toată ziua deoarece are o enterocolită.

Cu toate acestea, cântăreaţa a urcat pe scenă şi şi-a susţinut programul.

Spectacolele "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Vişniec, în regia lui Radu Afrim, şi "Jocul de-a adevărul", în regia Liei Bugnar, au fost, duminică, marile premiate la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti, organizat la Timişoara.

Potrivit organizatorilor, cele două spectacole de teatru au primit câte două distincţii la Festivalul Dramaturgiei Româneşti.

Astfel, "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte", o producţie Kulturfabrik Luxemburg, care a primit distincţia "Coup de Coeur de la Presse" la ediţia de anul acesta a festivalului "Avignon Off", a primit premiile pentru cea mai originală construcţie regizorală (Radu Afrim) şi pentru cea mai bună interpretare masculină (Valéry Plancke).

"Mansardă la Paris cu vedere spre moarte" vorbeşte despre un Emil Cioran în perioada în care acesta suferea de maladia Alzheimer.

"Jocul de-a adevărul" de Lia Bugnar, regizat de autoare în colaborare cu Dorina Chiriac, a primit, de asemenea, două distincţii la Festivalul Dramaturgiei Româneşti: premiul pentru cea mai bună interpretare masculină într-un spectacol de studio, acordat lui Andi Vasluianu, şi premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un spectacol de studio, acordat Dorinei Chiriac.

Spectacolul "Jocul de-a adevărul" face parte din stagiunea Teatrului Metropolis.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat actriţelor Ramona Dumitrean şi Tokai Andrea, pentru rolul Irina Cornici din spectacolul "Spovedanie la Tanacu", regizat de Andrei Şerban, după un text dramatic realizat de Tatiana Niculescu-Bran. 

Juriul care acordat premiile a fost compus din preşedintele KulturForum Europa, Dieter Topp, directorul Direcţiei Generale Creaţie Contemporană, Diversitate Culturală, Dan-Marius Zamfirescu şi teatrologul Mircea Morariu.

Câştigătoarea celei de-a treia ediţii a Concursului de Dramaturgie Românească, desfăşurat în cadrul festivalului, a fost piesa "Bye, Bye, America", de Carmen Dominte, ce va fi pusă în scenă în stagiunea următoare a Teatrului Naţional Timişoara.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti a avut loc între 4 şi 12 octombrie, la Teatrul Naţional Timişoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici