ANCOM va acorda prin procedură de selecţie cinci licenţe de TV digitală până în iunie 2015

Autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM, va acorda prin procedură de selecţie, până în iunie 2015, cinci licenţe de televiziune digitală terestră (multiplexe), a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

302 afişări
Imaginea articolului ANCOM va acorda prin procedură de selecţie cinci licenţe de TV digitală până în iunie 2015

ANCOM va acorda prin procedură de selecţie cinci licenţe de TV digitală până în iunie 2015 (Imagine: Mediafax Foto)

Acordarea licenţelor este inclusă în Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobată miercuri în şedinţa Guvernului, prin hotărâre.

"Miercuri, 19 iunie, a fost aprobată în şedinţa de Guvern Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre în format digital şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 17 iunie 2015, în conformitate cu obligaţiile internaţionale", se arată îbtr-un comunicat al MSI.

Punerea în practică obiectivelor strategiei va fi posibilă printr-un plan de acţiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel naţional, a patru licenţe de televiziune digitală (multiplexe) în banda UHF şi unul în banda VHF, rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedură de selecţie organizată de ANCOM înainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui să respecte condiţiile de acoperire teritoriale şi de populaţie, precum şi condiţii tehnice. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", se arată în comunicatul MSI.

Celelalte patru multiplexe digitale naţionale (3 multiplexe în UHF şi unul în VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.

Strategia mai prevede că operatorul care transmite terestru în prezent programele publice de televiziune în format analogic poate implementa un program de extindere la nivel naţional a experimentului existent de televiziune digitală în standard DVB-T.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici