Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român.

395 afișări
Imaginea articolului Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori

Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

Astfel, la premiul pentru tânărul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul "Dispars" (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul "Lemur" (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu "Frânghia înflorită" (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

Tânărul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perţa ("Teofil şi Câinele de lemn", Herg Benet), Dan Sociu ("Combinaţia", Casa de Pariuri Literare) şi un cristian ("morţii mă-tii", Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

La categoria "tânărul critic literar al anului 2011" au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru "Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia" (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru "Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică" (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru "Estetica lui Norman Manea" (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Iovănel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de Ioana Crăciunescu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul "Substanţe interzise" (Editura Tracus Arte).

Vicepreşedintele ICR Horia Gârbea s-a declarat încântat de valoarea scriitorilor premiaţi la această gală. "Vă invit aici mereu, alături de noi. Noi nu suntem decât agentul termic din caloriferul din inimile dumneavoastră", a glumit acesta (făcând referire la un comentariu al preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, privind invenţiile româneşti mai puţin cunoscute, în care a dat ca exemplu caloriferul. Remarca a dat naştere apoi la un val de ironii la adresa sa).

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici