Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu Catolic - VIDEO

Andrei Blaier a fost înmormântat cu onoruri militare, sâmbătă, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, la ceremonia funerară participând membri ai familiei, apropiaţi, dar şi foşti studenţi ai regizorului şi profesorului universitar, care au venit să-i aducă un ultim omagiu.

846 afișări
Imaginea articolului Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu Catolic - VIDEO

Andrei Blaier, înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu Catolic (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Câteva sute de persoane au venit sâmbătă, în jurul orei 12.00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti pentru a-şi lua rămas bun de la regizorul Andrei Blaier.

Alături de familia acestuia s-au aflat şi regizorii Sergiu Nicolescu şi Dan Piţa, Gabriela Georgeta Dinică, soţia regretatului actor Gheorghe Dinică, regizorul Mircea Bunescu, actorul Ion Dichiseanu, senatorul Radu F. Alexandru, criticul de film Irina Margareta Nistor, dar şi numeroşi tineri, foşti studenţi ai lui Andrei Blaier.

În memoria lui Andrei Blaier, la Cimitirul Bellu Catolic au fost depuse coroane de flori din partea familiei, premierului Emil Boc, Teatrului Odeon din Capitală, Ministerului Culturii. De asemenea, Dan Piţa a trimis o coroană de flori cu textul "Adio, prieten drag".

După ora 12.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Andrei Blaier a fost scos în faţa bisericii din Cimitirul Bellu Catolic, unde apropiaţii regizorului au asistat îndureraţi la o slujbă în memoria acestuia.

Slujba a fost urmată de un scurt omagiu adus lui Andrei Blaier de scenograful Ştefan Antonescu, membru în Comitetul Director al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). "A fost un om cu o deosebită disponibilitate sufletească", a spus îndurerat Ştefan Antonescu.

Ceremonia propriu-zisă de înmormântare a avut loc în jurul orei 13.00, în acordurile fanfarei, după care garda militară a tras în aer mai multe salve, întrucât cunoscutul regizor fusese decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Regizorul Andrei Blaier a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani, joi, în jurul orei 8.00, în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă.

Născut pe 15 mai 1933, în Bucureşti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficţiune, el a realizat multe producţii documentare şi utilitare în cadrul Studioului cinematografic Bucureşti.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar şi seriale de televiziune, precum "Dimineţile unui băiat cuminte" (1967), "Cireşarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Lumini şi umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanţa cea mare" (1988), "Divorţ din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălţilor" (1995), "Dulcea saună a morţii" (2003).

El a desfăşurat şi o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975) şi "Vacanţa cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

Distincţii de la ACIN au primit şi peliculele "Prin cenuşa imperiului", în 1976, "Lumini şi umbre", în 1982, "Bătălia din umbră", în 1986.

Andrei Blaier a lansat şi colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei româneşti, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea.

Despre Andrei Blaier, colegul său de breaslă şi prieten apropiat al regizorului, Dan Piţa spunea, în mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Între mine şi Andrei e o iubire frăţească, iubire colegială şi asta datorită felului său în care ştie să se facă plăcut".

Cunoscutul regizor nu s-a limitat însă la a-şi realiza propriile producţii, ci s-a implicat şi în educarea şi instruirea unor noi generaţii de regizori de film şi televiziune, Andrei Blaier numărându-se printre fondatorii Facultăţii de Cinematografie din cadrul Universităţii Media din Bucureşti. Andrei Blaier era decan onorific al Universităţii Media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici