Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera

Angela Gheorghiu s-a retras din distribuţia spectacolului "Faust" de la Metropolitan Opera din New York, din "motive artistice", a anunţat, luni, instituţia americană, citată de New York Times.

384 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera

Angela Gheorghiu s-a retras din spectacolul "Faust" de la Metropolitan Opera (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Metropolitan Opera a anunţat, luni, că Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, s-a retras din noua producţie "Faust", de Charles Gounod, unde urma să joace rolul Marguerite.

Instituţia newyorkeză indică faptul că această decizie a fost luată "din motive artistice".

Managerul lui Gheorghiu, Jack Mastroianni, a declarat că sopranei nu îi place punerea în scenă, în regia lui Des McAnuff. Acesta a mutat acţiunea spectacolului din tipicul secol XIX în timpul Primului Război Mondial. "Acest concept îi dădea un sentiment de disconfort", a spus Mastroianni.

Producţia este realizată împreună cu English National Opera, din Londra, unde a avut premiera în septembrie 2010. Mastroianni a declarat că Angela Gheorghiu a discutat despre spectacol cu McAnuff în toamna anului trecut şi chiar i s-au luat măsuri pentru costume.

Peter Gelb, directorul general al Metropolitan Opera, a refuzat să comenteze asupra "motivelor artistice" invocate de Gheorghiu. Însă a făcut trimiteri la obiceiul ei de a se retrage din spectacole, spunând totodată că anulările sale "au devenit o problemă din ce în ce mai dificilă" pentru ei.

"Îi doresc numai bine şi îmi pare rău de lucrurile care apar şi o împiedică să cânte pe scenă", a mai spus Gelb.

Acesta a adăugat că Angela Gheorghiu va fi înlocuită de Marina Poplavskaya, o soprană rusă pe care Metropolitan Opera o tratează ca pe un star în devenire. Poplavskaya avea deja în program să cânte în "Faust", la Metropolitan Opera, în iarna acestui an.

Anunţul retragerii din "Faust" vine la aproximativ o săptămână după ce Gheorghiu s-a retras brusc din distribuţia spectacolului "Romeo şi Julieta", "din motive medicale".

Peter Gelb a spus că mai există proiecte pentru Angela Gheorghiu la Metropolitan Opera. "Ceea ce ne dorim pentru ea este ca ea să fie în bună formă fizică şi să fie capabilă să cânte pe scena noastră", a adăugat Gelb. "Nu voi respinge această posibilitate (ca ea să cânte în continuare, n.r.)", a mai spus acesta.

Angela Gheorghiu s-a retras, printre altele, din distribuţia spectacolului "Carmen", pus în scenă special pentru ea la Metropolitan Opera, în sezonul trecut. Ea a citat atunci "probleme maritale", cu soţul ei Roberto Alagna, dar şi "lipsa de pregătire dramatică" pentru acest rol.

Totodată, Chicago Lyric Opera a concediat-o în 2007, când urma să apară în rolul Mimi din "Bohema" lui Giacomo Puccini, pentru că lipsise de la mai multe repetiţii.

De asemenea, o dispută cu reprezentanţii Met Opera privind scenografia i-a făcut pe aceştia să-şi retragă oferta făcută cuplului Gheorghiu - Alagna de a juca în "Traviata" de Giuseppe Verdi, în urmă cu câţiva ani. Gheorghiu a fost înlocuită şi în spectacolul "Carmen" al Met Opera în timpul unui turneu în Japonia, pentru că a refuzat să poarte o perucă blondă.

Angela Gheorghiu este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001.

Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici