Anim'est 2012: "ParaNorman" şi studioul de animaţie Laika, la festival - VIDEO

Lungmetrajul animat "ParaNorman" va deschide cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est - organizat între 5 şi 14 octombrie la Bucureşti -, care va avea ca studio de animaţie invitat compania americană specializată în animaţie stop-motion Laika.

142 afișări
Imaginea articolului Anim'est 2012: "ParaNorman" şi studioul de animaţie Laika, la festival - VIDEO

Anim'est 2012: "ParaNorman" şi studioul de animaţie Laika, la festival

"ParaNorman" va fi proiectat în premieră în România, pentru spectatorii Anim'est, la câteva săptămâni de la lansarea din Statele Unite, programată pe 17 august. Regizată de Sam Fell ("Povestea lui Despereaux/ The Tale of Despereaux", "Aruncat la canal/ Flushed Away") şi Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animaţia creată în stop-motion 3D este al doilea proiect de anvergură lansat pe ecrane de studioul Laika, după succesul "Coraline" (în regia lui Henry Selick, 2009), nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur. După proiecţia de la Anim'est, "ParaNorman" va fi lansat pe marile ecrane din România de distribuitorul RoImage.

"ParaNorman" este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băieţel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombies, fantome, vrăjitoare şi - cel mai rău - cu adulţi, în încercarea de a-şi salva orăşelul de revolta care se pregăteşte în adâncuri, sub morminte. Cei care şi-au împrumutat vocile personajelor din "ParaNorman" sunt Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Jeff Garlin, Christopher Mintz-Plasse, Elaine Strich, Tempestt Bledsoe, Bernard Hill şi Alex Borstein.

Un lungmetraj de animaţie stop-motion, cu păpuşi şi obiecte, filmate cu camere stereoscopice, presupune un efort imens din partea unei echipe numeroase de animatori, designeri şi tehnicieni. De la desenarea şi apoi realizarea tuturor obiectelor până la animarea acestora în 3D, procesul este lung şi costisitor - numai în proiectul "Coraline" au fost implicaţi 450 de oameni.

Despre culisele unei astfel de animaţii va vorbi la Anim'est Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american Laika. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru "ParaNorman", va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate. Shapiro va explica, totodată, ce dificultăţi şi riscuri implică o astfel de producţie şi motivele pentru care studioul a ales să se specializeze în animaţie stop-motion.

Mark Shapiro manageriază brandul Laika din 2007 şi are o experienţă îndelungată în comunicare, publicitate, relaţii publice şi producţie de film, lucrând de-a lungul timpului pentru companii ca Nike, Town & Country Magazine şi Upper Deck.

Studioul Laika din Portland, Oregon, este unul dintre cele mai importante dedicate filmului de animaţie stop-motion. Proprietarul companiei este Phil Knight, cofondatorul Nike. În 2002, acesta a cumpărat Studiourile Will Vinton, aflate în pragul falimentului, pentru a investi în producţia de lungmetraje. Un an mai târziu, regizorul Henry Selick ("Coşmar înainte de Crăciun/ The Nightmare Before Christmas") intra în echipă ca supervizor de creaţie, iar în 2005, studiourile se reinventau sub denumirea Laika.

Primul film lansat a fost şi primul mare succes - "Coraline" (2009), care va fi proiectat la Anim'est ca parte a retrospectivei dedicate Laika în secţiunea Studio Invitat.

În prezent, animatorii Laika pregătesc un lungmetraj al cărui titlu nu a fost încă anunţat şi care va fi gata în 2014. Compania a cumpărat şi drepturile pentru adaptarea a două romane fantasy: "Wildwood", de Colin Meloy, şi "Goblins", de Philip Reeve.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc la Cinema Patria, Cinema Studio şi Club Control din Bucureşti.

Festivalul Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici