Anim’est, în Republica Moldova: Proiecţia filmului "Crulic. Drumul spre dincolo", cu sala plină - VIDEO

Ediţia din Republica Moldova a festivalului Anim’est (3-6 noiembrie) a început, la Chişinău, joi seară, cu proiecţia documentarului animat "Crulic. Drumul spre dincolo" de Anca Damian, producţie care a deschis şi ediţia de la Bucureşti a evenimentului.

336 afișări
Imaginea articolului Anim’est, în Republica Moldova: Proiecţia filmului "Crulic. Drumul spre dincolo", cu sala plină - VIDEO

Anim’est a început în Republica Moldova, cu sala plină, la proiecţia filmului "Crulic"

Peste 400 de persoane au umplut cinematograful Odeon din Chişinău, la deschiderea primei ediţii a festivalului de animaţie din Republica Moldova. Dacă între 7-16 octombrie Anim'est a ajuns la ediţia a şasea în România, oiţa gonflabilă, obişnuită cu Cinema Patria din Bucureşti, a ajuns acum pentru prima dată în Chişinău.

Printre cei prezenţi la deschiderea festivalului de la Chişinău s-a numărat şi ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă. "Cel mai deprimant lucru la asemenea evenimente este să inviţi un ambasador. Şi mai deprimant este ca acel ambasador să vorbească mult. Eu n-am să vorbesc nici pe lung, nici pe scurt. N-am să vorbesc deloc", a glumit el.

La proiecţia "Crulic. Drumul spre dincolo" de la Chişinău au participat şi membri ai echipei care a lucrat la film, animatorii Dragoş Ştefan şi Dan Panaitescu, dar şi coproducătorul polonez al filmului, Arkadiusz Wojnarovski.

"Crulic. Drumul spre dincolo" a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în august. Filmul prezintă povestea cetăţeanului român Claudiu Crulic, care a murit în greva foamei, într-o închisoare din Polonia, fiind încarcerat pentru furt. Românul a făcut acest gest încercând să îşi arate nevinovăţia, însă autorităţile române şi poloneze au rămas surde la apelurile sale. Filmul Ancăi Damian îi este dedicat lui "Bobi" (numele cu care îl strigau apropiaţii pe Claudiu Crulic).

"Crulic. Drumul spre dincolo" a deschis, la Chişinău, un maraton de 135 de filme de scurt şi lungmetraj din 28 de ţări, care se va încheia duminică, cu proiecţia producţiei americane "9", de Shane Acker. Pentru spectatorii din Republica Moldova, filmele de la Anim'est sunt subtitrate în limbile română şi rusă.

Până joi, abonamentele generale pentru festivalul Anim'est din Republica Moldova au fost epuizate, la fel ca şi biletele pentru "Creepy Animation Night", care va avea loc sâmbătă.

Ediţia Anim'est în capitala Republicii Moldova are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici