Annie Leibovitz, în pragul falimentului

Annie Leibovitz este la fel de celebră ca manechinele pe care le-a fotografiat pentru marile reviste de modă din lume, dar a demonstrat că perfecţionismul ei are un anumit preţ, fotografa americană aflându-se în pragul falimentului.

212 afișări
Imaginea articolului Annie Leibovitz, în pragul falimentului

Annie Leibovitz, în pragul falimentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru a realiza acele fotografii care au făcut din ea una dintre cele mai mari specialiste în portrete din lume, Annie Leibovitz nu a fost niciodată interesată de costurile de producţie.

Ea este aceea care l-a urcat pe Arnold Schwarzenegger pe piscul unui munte, a obligat-o pe Whoopi Goldberg să intre într-o cadă cu lapte şi a închis pentru public celebrul palat de la Versailles, pentru a o fotografia pe Kirsten Dunst în rolul reginei Marie-Antoinette.

Celebrităţile au stat întotdeauna la coadă pentru fi imortalizate de Annie Leibovitz, într-un stil care frizează uneori hiperrealismul, însă frecventarea acestor personaje bogate a făcut-o pe celebra fotografă să piardă puţin contactul cu realitatea, ea regăsindu-se în prezent în situaţia de a-şi declara falimentul.

În plină criză mondială, Annie Leibovitz a recurs, în decembrie 2008, la o instituţie financiară, care i-a împrumutat o anumită sumă de bani, în schimbul ipotecii asupra operelor sale.

Celebra fotografă datorează în prezent 24 de milioane de dolari şi, pe 8 septembrie, data scadenţei, va trebui să-şi declare falimentul, dacă nu va putea să plătească datoria către societatea Art Capital, care a depus plângere şi a cerut să i se returneze suma datorată.

Montieth Illingworth, purtător de cuvânt al companiei Art Capital, a declarat că societatea îi cere lui Annie Leibovitz să respecte termenii contractului şi că este autorizată să vândă bunurile artistice şi imobiliare ale celebrei artiste pentru a-şi recupera datoria.

În afara arhivelor fotografice, evaluate la 50 de milioane de dolari, potrivit New York Times, artista şi-a ipotecat casa - o clădire întreagă în Greenwich Village, Manhattan, dar şi o a doua reşedinţă, situată în Rhinebeck, în nordul oraşului New York.

Dacă celebra fotografă îşi va declara falimentul, justiţia va trebui să decidă bunurile care vor fi vândute pentru achitarea datoriilor acesteia.

Societatea financiară Goldman Sachs a intrat şi ea în joc, săptămâna aceasta, afirmând că deţine o parte din drepturile asupra datoriei lui Annie Leibovitz. Însă Art Capital, compania cunoscută şi sub eticheta de "muntele de pietate al milionarilor", a transmis o notificare: "Goldman Sachs nu are niciun drept contractual care să o autorizeze să intre în contact cu Annie Leibovitz".

Annie Leibovitz nu a avut niciodată reputaţia unei persoane care ştie să îşi administreze bunurile. În anii '80, când American Express a angajat-o pentru o campanie publicitară, presa a aflat că micul card verde din plastic al acesteia a fost refuzat de mai multe ori în trecut.

Însă, de la John Lennon şi Yoko Ono, fotografiaţi goi, cu doar câteva ore înainte de asasinarea celebrului cântăreţ britanic, în 1980, la regina Elizabeth a Marii Britanii sau Demi Moore, care a pozat în timp ce era însărcinată, cu greu poate fi găsită o persoană celebră care să nu fi trecut prin faţa obiectivului lui Annie Leibovitz, al cărei debut s-a produs într-un număr al revistei Rolling Stone, în 1970.

După ce New York Times a făcut publice dificultăţile financiare ale artistei, la începutul anului, oamenii din New York se întreabă care sunt motivele din spatele acestei prăbuşiri a uneia dintre vedetele oraşului lor.

Săptămânalul New York Magazine i-a consacrat, în cel mai recent număr, un articol foarte lung, în care editorii americani încearcă să găsească un răspuns plauzibil, evocând un stil de viaţă şi un perfecţionism care au îndepărtat-o puţin câte puţin pe Annie Leibovitz de realitatea cotidiană.

Revista americană prezintă pe larg regiile delirante ale şedinţelor ei fotografice şi pronunţatul ei gust pentru lux, precum achiziţionarea unui apartament în Paris, pe cheiul Senei, doar pentru a-i face pe plac iubitei sale, scriitoarea Susan Sontag, un alt copil minune al oraşului New York, decedată în 2004.

Într-un documentar despre Annie Leibovitz, redactorul-şef al revistei Vogue din Statele Unite, Anna Wintour, a declarat: "Chestiunile financiare nici măcar nu o ating, dar, în cele din urmă, ele sunt acelea care îi conturează o imagine pe care nimeni altcineva nu a reuşit să o realizeze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici