Antena 1 a plătit LPF drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal pentru 2009/2010

Consorţiul Antena 1-RCS RDS a plătit, vineri, Ligii profesioniste de Fotbal (LPF), drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal pentru 2009/2010, precizând că circumstanţele economice precare, determinate de criza globală, ar fi impus cel puţin o renegociere a contractului.

162 afișări
Imaginea articolului Antena 1 a plătit LPF drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal pentru 2009/2010

Antena 1 a plătit LPF drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal pentru 2009/2010

Potrivit unei declaraţii remise MEDIAFAX de Dan Matiescu, directorul general Antena 1, consorţiul Antena 1-RCS RDS a plătit Ligii Profesioniste de Fotbal drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal pentru sezonul 2009-2010, "deşi condiţiile economice precare, determinate de criza globală, şi o serie de evenimente nedorite din lumea fotbalului românesc, ar fi impus cel puţin o renegociere a contractului".

"Consorţiul Antena 1- RCS RDS a înţeles de la preşedintele LPF, dl. Dumitru Dragomir, importanţa acestui contract pentru supravieţuirea multora dintre cluburile de fotbal şi a decis să investească în continuare în fotbalul românesc", se mai indică în comunicat.

"Considerăm că responsabilitatea d-lui Dumitru Dragomir şi onorabilitatea de care am dat dovada alături de partenerii noştri au dus la continuarea contractului, în bune condiţii", se mai arată în comunicat.

Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, la sfârşitul lunii martie 2008, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, însă, de postul GSP TV, care aparţine trustului Intact şi a fost lansat în iulie 2008.

După ce pentru sezonul 2008/2009 a plătit 34 milioane de euro, consorţiul a a avut ca termen vineri, ora 00.00, să depună în conturile LPF o nouă tranşă pentru sezonul 2009/2010, respectiv suma de 27 de milioane de euro.

Directorul general Antena 1, Dan Matiescu, a declarat pe 6 mai, pentru MEDIAFAX, că valoarea sezonului 2009/2010 din Liga I a scăzut la jumătate. Motivele erau, potrivit lui Matiescu, reducerea cu o treime a bugetelor de publicitate tv şi interesul în scădere al telespectatorilor pentru fotbal. "Nu numai că audienţa a scăzut, dar asistăm la o reticenţă din partea clienţilor de publicitate, care nu mai doresc plasarea spoturilor în proximitatea meciurilor din Liga I, din cauza acuzelor aduse arbitrajului. Există sponsori care şi-au retras suportul, au anulat contractele sau pur şi simplu nu au mai dorit să plătească cluburilor de fotbal, tocmai pentru că nu doresc să-şi asocieze imaginea cu un produs pus sub semnul întrebării", spunea atunci Dan Matiescu.

În aceste condiţii, consorţiul Antena 1-RCS&RDS a solicitat Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) modificarea condiţiilor de plată pentru sezonul 2009/2010, pentru care termenul de plată a fost stabilit pe 15 mai. "În esenţă, preţul plătit va fi aproximativ acelaşi, numai că dorim să facem plata în două tranşe, înainte de începerea fiecărui tur/ retur de campionat, ceea ce nu va produce efecte negative", a afirmat la momentul respectiv Dan Matiescu.

El a precizat că "mai sunt câteva propuneri, absolut raţionale şi în beneficiul ambelor părţi", pe care consorţiul urma să le discute cu preşedintele LPF, Dumitru Dragomir. În acest sens, Intact Media Group va propune LPF o colaborare pentru promovarea echipelor din Liga I. "Grupul nostru poate realiza spoturi publicitare pentru toate echipele de Liga I, pe care să le difuzeze pe toate canalele Intact, astfel încât vizibilitatea lor să fie maximă", a precizat atunci directorul general Antena 1.

Dan Matiescu a mai spus că negocierile cu LPF se desfăşoară "în consorţiu", împreună cu RCS&RDS.

Matiescu a ameninţat LPF cu rezilierea contractului şi a spus că va solicita despăgubiri de peste 40 de milioane de euro. "În cazul în care nu vom ajunge la un compromis, vom solicita, cel mai probabil, rezilierea contractului. Evident, mai întâi pe cale amiabilă, dar în astfel de situaţii probabilitatea de a ajunge în instanţa de judecată este foarte mare, aşa că luăm în calcul solicitarea unor despăgubiri de peste 40 milioane de euro, pentru un produs care a fost alterat în mod intenţionat în acest sezon. În acelaşi timp, vom bloca organizarea unei noi licitaţii, iar drepturile devin litigioase", a explicat Dan Matiescu.

Adunarea Generală a LPF l-a desemnat pe preşedintele Dumitru Dragomir să discute cu reprezentanţii câştigătorilor drepturilor de televizare a meciurilor Ligii I, RCS&RDS - Antena 1, existând şi posibilitatea unei renegocieri a contractului, a declarat în 4 mai, secretarul general, Valentin Alexandru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici