Antena 3, amendată cu 20.000 de lei pentru că i-a numit "nazişti" pe Dan Tăpălagă şi Mălin Bot

CNA a amendat joi Antena 3 cu 20.000 de lei din cauza modului injurios în care au fost comentate nişte articole din presă referitoare la telespectatorii televiziunii, spunând despre autorii acestora că sunt "nazişti", în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire" din 21 februarie şi a unor ştiri.

18534 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată cu 20.000 de lei pentru că i-a numit "nazişti" pe Dan Tăpălagă şi Mălin Bot

Antena 3, amendată cu 20.000 de lei pentru că i-a numit "nazişti" pe Dan Tăpălagă şi Mălin Bot

Decizia de amendare cu 20.000 de lei a fost luată în şedinta de joi, 7 aprilie, din cauza emisiunii "Punctul de întâlnire" din 21 februarie şi a unor ştiri din 22 februarie, care au preluat fragmente din emisiune.

Televiziunea Antena 3 a difuzat emisiunea de dezbatere "Punctul de întâlnire", moderată de Radu Tudor, pe 21 februarie, de la ora 19:00, în care au fost abordate subiectele privind decizia de evacuare a sediului trustului Intact, "întâlnirea" televiziunii cu telespectatorii ei şi modul în care a fost comentată vârsta publicului Antena 3, prezent la acea întâlnire din Piaţa Constituţiei.

Moderatorul emisiunii, Radu Tudor, a spus la începutul ediţiei: "Vreau să vă spun, doamnelor şi domnilor, în zilele acestea, în plină efuziune a telespectatorilor noştri, a oamenilor care au fost în Piaţa Constituţiei, au fost lansate campanii mizerabile de intoxicare. Veritabile clone ale KGB-ului finanţate de banii negre ai mafiei băsiste (...)".

Radu Tudor a mai spus, în cadrul emisiunii, că articolele "postate şi publicate de susţinătorii lui Traian Băsescu, cu Dan Tăpălagă de la Hotnews şi Mălin Bot, de la Evenimentul Zilei" au reprezentat "nişte mesaje de tip nazist la adresa pensionarilor", adăugând că va depune o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD).

De asemenea, în cadrul emisiunii o voce din off a afirmat "Un alt individ marcat de mentalităţi naziste, un mare băsist, Mălin Bot, de la Evenimentul Zilei, pozează dovada faptului că susţinătorii noştri sunt bătrâni şi bolnavi: au punga cu medicamente Catena, la miting. Cea mai bună replică dată acestor indivizi bolnavi, intoleranţi şi cu o viziune de tip nazist este un bilet primit de la un susţinător Antena 3".

"(...) Dar dacă vrei să fii securist cretin şi nenorocit, poţi să fii. Nazist nu poţi să fii, poţi să fii dobitoc, securist, poţi să fii sub acoperire, poţi să ai un rucsac cu pietre, poţi să iei bani de la Udrea, poţi să faci ce vrei, dar nazist nu prea poţi să fii", a fost părerea lui Mircea Badea, prezent în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire".

Totodată, în cadrul ediţiei de ştiri de la ora 10:00 din 22 februarie, Mugur Ciuvică a făcut câteva afirmaţii la adresa articolelor jurnaliştilor Tăpălagă şi Bot: "Este o abjecţie nazistă, în cel mai curat sens al cuvintelor. Şi abjecţie şi nazistă (...) golanii ăştia securişti".

Consiliul a considerat ca televiziunea a încălcat articolul 40, alineatele 1 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, refritoare la: dreptul la propria imagine, faptul că acuzaţiile de ilegalitate sau imoralitate trebuie susţinute cu dovezi, respectarea principiului "audiatur et altera pars", interzicerea limbajului injurios.

Concret, articolul 40(1,3) din Cod prevede următoarele: "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Potivit discuţiilor din cadrul şedinţei de joi, 7 aprilie, CNCD nu a dat drept de câştig televiziunii.

Prezent la discuţiile cu membrii CNA, Radu Tudor a declarat ca televiziunea a difuzat textul deciziei CNCD, chiar daca Antena 3 nu este de acord cu această decizie despre care moderatorul emisiunii a adăugat că a fost contestată de televiziune în instanţă - "Considerând că defăimarea lor a fost foarte gravă, mergem în instanţă (...) pentru discriminare pe criterii de vârstă (...) dar am difuzat textul deciziei CNCD".

Radu Herjeu a încercat să-i explice lui Radu Tudor importanţa mediului prin care este transmis un mesaj - "Dumneavoastră aţi răspuns pe post unor chestiuni scrise într-un articol" - încercând să sublinize faptul că acest conflict a fost agravat de acest aspect.

"Indiferent de ce a spus domnul Mălin Bot într-un articol, televiziunea nu trebuia să-l facă 'fascist' sau 'idiot' pe post. Trebuie să respecte Legea şi Codul (Audiovizualului, n.r.)", a considerat şi Dorina Rusu, adresându-se celorlalţi membri.

Amenda de 20.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu şi susţinută de şapte membri: Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu.

Călin Cristea a votat împotrivă, iar Valentin Jucan nu era în sala de şedinţe la momentul votului.

La şedinţa din 7 aprilie au participat nouă din cei 11 membri ai Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici