Antena 3, amendată cu 50.000 de lei de către CNA pentru derapaje în campania electorală

Postul Antena 3 a fost amendat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru derapaje în campania electorală, printre altele, pentru difuzarea unor comentarii ale premierului Victor Ponta pe acest subiect, în afara perioadei de campanie în audiovizual.

290 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată cu 50.000 de lei de către CNA pentru derapaje în campania electorală

Antena 3, amendată cu 50.000 de lei de către CNA pentru derapaje în campania electorală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit raportului CNA, pe 8 iunie, la Antena 3, în emisiunea "Vorbe grele" realizată de Victor Ciutacu, în studio a fost invitat premierul Victor Ponta. În timpul discuţiei despre reîntregirea salariilor, atât moderatorul, cât şi invitatul au făcut referire la domnul "Livache" (Liviu Negoiţă, primar şi candidat la Primăria Sectorului 3, Bucureşti, n.r.).

"Domnul Livache, cred că de duminică seară nu o să mai aibă birou nici la primărie, aşa încât nu-i bine să ai multe birouri, că rămâi fără ele", a spus Ponta în emisiune, Ciutacu spunând în replică: "Să ştiţi că mă amendează Narcisa (Iorga, membru al CNA, n.r.) din cauza dumneavoastră că aţi zis nasoale de Livache".

Totodată, Victor Ponta a menţionat numele candidatului USL la primăria oraşului Cluj-Napoca, Marius Nicoară, în momentul în care a făcut unele precizări legate de numirea lui Ioan Rus la Ministerul de Interne, se arată în raport.

"Eu l-am văzut şi acum în campania electorală de partea lui Marius Nicoară, candidatul nostru, foarte hotărât. Dar, dincolo de asta, două funcţii grele în care PSD-ul, eu am făcut practic nominalizările, Finanţe şi Interne, am adus doi oameni grei. Şi Florin Georgescu şi Rus, sigur poţi să-i lauzi, poţi să-i critici, poţi să-i înjuri, dar nu sunt nişte neica nimeni", a spus Ponta.

Totodată, Antena 3 a difuzat pe 10 iunie, în ziua alegerilor, în cadrul ediţiei informative de la ora 14.00 - "România la vot" - transmisiuni în direct de la sediile unor alianţe şi partide politice implicate în procesul pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit articolului 71 din Legea nr. 67/ 2004, republicată în 2007, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, "cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: (...) c) comentarii privind campania electorală".

De asemenea, în ultima săptămână de campanie, în emisiunile electorale (în care candidaţii îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală, n.r.) de la Antena 3 au fost alocate peste două ore candidaţilor USL, circa 17 minute lui Sorin Oprescu şi aproape 13 minute celor din Partidul Civic Maghiar (PCM), în timp ce alţi competitori nu au fost prezenţi.

Amenda de 50.000 de lei pentru postul Antena 3 a fost propusă de Narcisa Iorga şi adoptată cu şase voturi "pentru".

Într-un comunicat remis MEDIAFAX în urma adoptării deciziei CNA de sancţionare, Victor Ciutacu declară că "libertatea de opinie şi a cuvântului au devenit sancţionabile în fostul stat de drept numit România".

"Membrii CNA au decis - discreţionar, în majoritate, împotriva bunului simţ şi în sfidarea legislaţiei în vigoare - că prezenţa primului ministru al Guvernului României pe un post naţional de televiziune, unde a vorbit despre probleme naţionale (şi deloc despre alegeri), este blamabilă. Şi amendabilă, cu un cuantum care face orice altă sancţiune dată vreunei emisiuni politice să pălească. Libertatea de opinie şi a cuvântului au devenit sancţionabile în fostul stat de drept numit România. Înţeleg pe deplin frustrările unor oameni care, pentru că n-au talent, s-au ratat în presă şi au avut nevoie de proptele de partid ca să acceadă măcar la o dregătorie publică. Pricep şi raţiunile politice. Accept până la un punct chiar şi dorinţa neostoită-n cinci ani a Narcisei Iorga de a mă amenda, în sfârşit, şi pe mine. Rămăsesem singurul din Antena 3 şi era păcat de la Dumnezeu. Dacă nu se dezbracă şi nu se înjură lumea în direct la «Vorbe grele», emisiunea trebuie să dispară. Fiindcă - nu-i aşa? - face audienţă şi poluează imaculatul spaţiu audiovizual autohton", spune Ciutacu.

El mai menţionează că l-a auzit pe Mihai Gâdea, în direct, că Antena 3 va contesta în instanţă amenda.

"Mă bucură că postul pentru care realizez emisiunea nu acceptă să fie călcat în picioare. Mă voi alătura acţiunii judiciare. M-am judecat (şi mă judec) cu Radu Moraru şi B1 TV, m-am judecat (şi mă judec) cu Guvernul României, Ministerul Finanţelor şi ANAF, o s-o fac şi cu CNA. Dacă nu le-a ajuns mitingul de sub geamuri şi au abuzat de funcţiile pentru care primesc indemnizaţii băneşti inclusiv de la mine, să facă faţă rigorilor unor plângeri penale. Fiindcă mie n-o să-mi închidă gura nimeni, niciodată", mai spune Victor Ciutacu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici