Arta îşi cere dreptul. Grup de lucru pentru modificarea legii care reglementează dreptul de autor la Ministerul Culturii

  • Un grup de lucru pentru modificarea şi completarea Legii privind dreptul de autor şi drepturile conexe se va forma la Ministerul Culturii, după sesizări primite de la operatori culturali şi artişti plastici cu privire la felul în care sunt taxate operele expuse public.
194 afișări
Imaginea articolului Arta îşi cere dreptul. Grup de lucru pentru modificarea legii care reglementează dreptul de autor la Ministerul Culturii

Arta îşi cere dreptul. Grup de lucru pentru modificarea legii care reglementează dreptul de autor la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii va forma , ca urmare a sesizărilor primite din partea operatorilor culturali şi a artiştilor plastici cu privire la metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA, a anunţat miercuri ministerul.

„Va fi o muncă în echipă, cu specialişti din toate sectoarele culturale, pentru a veni cu cele mai bune soluţii, durabile, astfel încât drepturile tuturor artiştilor să fie apărate fără a lăsa loc interpretărilor sau portiţelor către abuzuri”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, adăugând că nu pot fi acceptate acţiuni de tip monopol care sunt în dezavantajul artiştilor.

Cadrul legal actual limitează posibilităţile pe care atât ministerul, cât şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectivă privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.

Mai precis, ministerul nu are niciun fel de atribuţii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere şi a metodologiei privitoare la organismele de gestiune, iar ORDA nu este parte în negocieri şi nu poate interveni în negocierea dintre organismele de gestiune colectivă şi utilizatori, deşi are obligaţia ca, în termen de 15 zile de la primirea cererii de iniţiere a procedurilor de negociere de către organismele de gestiune colectivă, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevăzuţi prin lege, să elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici