Artefacte arheologice importante, descoperite în Egipt

Arheologii egipteni au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, dar şi câteva seturi de inscripţii (cartuşe) care dovedesc că faraonul Akhenaton a domnit alături de tatăl său, Amenhotep al III-lea, în urmă cu 3.400 de ani.

533 afișări
Imaginea articolului Artefacte arheologice importante, descoperite în Egipt

Artefacte arheologice importante, descoperite în Egipt (Imagine: Shutterstock)

Arheologii egipteni au descoperit în regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei înmormântate alături de 180 de statuete funerare (ushabti), a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor. Un număr mare de statuete reprezintă semnul unui statut social înalt al defunctei.

În sudul ţării, la Luxor, unde a fost descoperit mormântul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni şi spanioli au descoperit noi inscripţii şi fresce reprezentându-i unul lângă celălalt pe Amenhotep al III-lea şi fiul său, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, după ce a lansat o revoluţie religioasă.

"Inscripţiile şi hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt", a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichităţi. "Această descoperire este importantă, întrucât reprezintă dovada faptului că Amenhotep al III-lea şi Amenhotep al IV-lea au domnit împreună, deoarece inscripţiile datează din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea", a mai spus acesta.

Heb-Sed este o sărbătoare religioasă care marchează împlinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.

Akhenaton, faraon din a 18-a dinastie, a domnit în Egipt cu 1.300 de ani înainte de Iisus Hristos. Domnia lui a fost marcată de o tentativă de introducere a monoteismului, prin cultul discului solar Aton, şi printr-o intensă creativitate artistică. Analize realizate pe ADN-ul unor mumii au arătat recent că Akhenaton a fost tatăl faronului Tutankhamon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici