Artişti de la vernisajul MNAC atacaţi de extremişti: ”Auschwitz, loc mai bun pentru ei” şi ”trebuie începută vânătoarea acestor specimene”

  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană s-a văzut nevoit să retragă un material video din cauza comentariilor defăimătoare şi ofensatoare
  • Un fragment din recitalul formaţiei Fluid a circulat pe reţelele de socializare însoţit de comentarii instigatoare şi atacuri homofobe
  • ”Auschwitz, loc mai bun pentru ei” sau ”trebuie începută vânătoarea acestor specimene” sunt doar câteva dintre izbucnirile extremiste
2547 afișări
Imaginea articolului Artişti de la vernisajul MNAC atacaţi de extremişti: ”Auschwitz, loc mai bun pentru ei” şi ”trebuie începută vânătoarea acestor specimene”

Artişti de la vernisajul MNAC atacaţi de extremişti: ”Auschwitz, loc mai bun pentru ei” şi ”trebuie începută vânătoarea acestor specimene”

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) s-a văzut nevoit să retragă de pe Facebook un material video din cauza comentariilor defăimătoare şi ofensatoare.

Un fragment din recitalul formaţiei Fluid, de la vernisajul sezonului expoziţional de vară a circulat pe reţele de socializare însoţit de atacuri homofobe printre care s-au numărat formule extremiste precum ”Auschwitz, loc mai bun pentru ei” sau ”trebuie începută vânătoarea acestor specimene”.

”E un moment greu în viaţa oricărui manager atunci când trebuie să îi ceară scuze unui artist pe care l-a invitat pentru că publicul a reacţionat atât de violent şi de obscen. În concluzie, am ales, chiar dacă ştiam că asta poate să ne aducă alte reacţii, am ales să ştergem video-ul pentru că nu mai puteam să dezactivăm comentariile, dar o să încercăm să îl repunem în altă formă”, a comentat Antigona Silvia Rogozea, director de programe la MNAC, pentru MEDIAFAX.

Instituţia şi-a explicat astfel decizia de a retrage de pe platforma sa înregistrarea atacată de extremişti: ”Muzeul Naţional de Artă Contemporană este un spaţiu deschis, care caută să reflecte în programul său diversitatea culturii vizuale contemporane, sub toate formele sale.

În urma transmisiunii live a evenimentelor din cadrul Marelui Vernisaj de Vară la MNAC din 10 iunie 2020, pagina de Facebook a muzeului a fost ţinta unui val orchestrat de comentarii ofensatoare şi defăimătoare, atât la adresa artiştilor implicaţi (formaţia FLUID - Paul Dunca/Paula Dunker şi Alex Bălă), cât şi a organizatorilor.

MNAC regretă faptul că performance-ul FLUID de la deschiderea noului sezon expoziţional nu mai există on-line, dar virulenţa acestor reacţii instigatoare la ură, alături de imposibilitatea de a modera în timp real un asemenea atac, au condus la decizia de a înlătura de pe pagină materialele video din seara evenimentului. Muzeul Naţional de Artă Contemporană nu va oferi un spaţiu pentru asemenea luări de poziţie reprobabile şi doreşte în continuare să fie o platformă de exprimare pentru orice minoritate de gen, economică sau culturală. 

Rămânem alături de formaţia FLUID. Considerăm că respectul faţă de celălalt şi promovarea drepturilor omului stau la baza unei societăţi deschise şi că trebuie susţinute eforturile de multiplicare a acestor valori. De-a lungul existenţei sale, MNAC s-a străduit să fie un spaţiu cultural liber, accesibil tuturor, indiferent de culoare, identitate, orientare sexuală sau de gen şi a încercat să contribuie la prezenţa în spaţiul public a acestor comunităţi.

MNAC a susţinut, după cum se poate vedea şi pe site-ul instituţiei, şi va continua să susţină orice

manifestare artistică reprezentativă pentru identităţile unor comunităţi minoritare. 

MNAC va continua să reflecte diversitatea artei şi să susţină dezvoltarea creativităţii vizuale contemporane. 

MNAC condamnă orice expresie de extremism ideologic, de limbaj, cultură sau gen şi nu va facilita, încuraja sau participa la niciun fel de discuţie care implică astfel de atitudini, drept care, începând din acest moment, platforma facebook a MNAC nu va mai fi un teren de întâlnire a diverselor extremisme şi opinii partizane în căutare de atenţie, indiferent de miza morală a subiectului”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Comentariile au continuat pe Facebook în subsolul unei postări care prezenta un fragment din recitalul trupei ca pe o chestionare a modului în care sunt folosiţi banii publici, multe intervenţii fiind dincolo de orice posibilitate de a reproduce formulările homofobe şi extremiste.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici