Artiştii Filarmonicii Transilvania, invitaţi de onoare la concertul Deep Purple de la Cluj

Cei peste o sută de solişti şi instrumentişti ai Filarmonicii de Stat "Transilvania" sunt invitaţi de onoare la concertul pe care Deep Purple îl va susţine, în 7 iunie, la Cluj, după ce artiştii clujeni şi trupa rock au susţinut, în urmă cu 13 ani, un turneu european.

499 afișări
Imaginea articolului Artiştii Filarmonicii Transilvania, invitaţi de onoare la concertul Deep Purple de la Cluj

Artiştii Filarmonicii Transilvania, invitaţi de onoare la concertul Deep Purple de la Cluj (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Festivalului Cluj Arena Music Fest, Codruţa Simina, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că Orchestra şi Corul Filarmonicii "Transilvania" sunt invitaţi de onoare la concertul Deep Purple din 7 iunie, care va avea loc în cadrul festivalului.

Conform sursei citate, cei peste o sută de solişti şi instrumentişti ai Filarmonicii "Transilvania" vor beneficia de locuri în zona tribunei.

"Este o onoare pentru noi să putem avea invitaţi la acest concert membrii uneia din instituţiile culturale care au adus renume şi prestigiu Clujului. Mai ales că unii dintre instrumentiştii orchestrei au şi cântat alături de Deep Purple în anul 2000, într-un turneu european. Gestul nostru este şi unul de apreciere pentru gusturile muzicale şi curajul pe care l-au avut invitaţii noştri, de a plonja într-un stil cu totul diferit de muzică", a spus Codruţa Simina.

În anul 2000, sub bagheta dirijorului londonez Paul Mann, Filarmonica de Stat "Transilvania" a susţinut o serie de concerte de rock simfonic în Europa, alături de Deep Purple.

Dirijorul englez Paul Mann, prieten cu fostul clăpar al Deep Purple, Jon Lord (decedat în 12 iulie 2012), a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că legătura între formaţia de rock şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Transilvania a fost creată în 1999, când el a cântat, alături de Deep Purple, la pupitrul unei orchestre.

Paul Mann spune că atunci, la finalul a două zile de concerte, cineva a avut ideea ca Deep Purple să susţină un turneu cu o orchestră. "Eşti nebun! O sută de muzicieni în orchestră, alţi invitaţi, în turneu?", a răspuns atunci dirijorul englez, care povesteşte că tuturor li s-a părut că este "o nebunie”.

"Apoi, lucrurile s-au pornit, le-am pus cap la cap şi costa atât de mult încât nimeni nu credea că este posibil", povesteşte Paul Mann.

El spune că cineva a pomenit de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Transilvania, despre care a afirmat că este extraordinară şi disponibilă pentru şase săptămâni, pentru toată Europa.

"Aşa am ajuns la peste 30 de concerte în şase săptămâni de-a lungul Europei. Au fost greutăţi pentru muzicieni, au călătorit non-stop cu autobuze, nu zburau cu avionul, stăteau în hoteluri destul de oribile, dar în fiecare seară când urcau pe scenă cântau din toată inima şi m-am îndrăgostit de ei, sunt minunaţi, au o atitudine extraordinară, specială, inclusiv cei de la Deep Purple cred la fel. După turneu am promis că voi veni aici să dirijez orchestra şi am venit în 2002", spune Paul Mann.

Dirijorul a susţinut că, la turneul de atunci, stadioane uriaşe au găzduit concertele, numai la Luxemburg fiind prezenţi 30.000 de oameni.

"Nu se vedea capătul mulţimii din public. A fost o experienţă extraordinară pentru că, noi, muzicienii de muzică clasică, nu suntem obişnuiţi cu asemenea evenimente, o mare audienţă pentru noi sunt 3.000 - 4.000 de oameni, iar acolo cântam pentru 30.000 - 40.000. Este ceva în muzica rock de unde muzicienii de muzică clasică au de învăţat mult, din entuziasmul fanilor, devotamentul fanilor, fanii trăiesc la maxim concertele, iar asta nu regăseşti în concertele de muzică clasică", a afirmat Paul Mann, care s-a mutat la Cluj în urmă cu 18 luni, după ce s-a îndrăgostit de o componentă a Filarmonicii.

La rândul ei, artista Mihaela Leroy, care cântă la prima vioară în orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, îşi aminteşte cu nostalgie despre turneul din 2000.

"A fost un turneu foarte lung, a fost o lună de zile, am făcut mii de kilometri, unul dintre colegi a avut curiozitatea să-i contorizeze. Ideea am primit-o cu foarte mult entuziasm, era o experienţă nouă pentru noi, mulţi cunoşteam formaţia, dar nu muzica lor. Am avut atunci curiozitatea să le descoperim muzica şi turneul a fost o mare reuşită a noastră, s-au legat legături puternice. Am fost entuziasmaţi pe tot parcursul turneului de atmosfera de la concerte, cu toate că turneul a fost extenuant. Aveam concerte la mii de kilometri distanţă, dormeam în condiţii precare, dar când ajungeam în sălile de concert totul dispărea, dispăreau oboseala, nemulţumirile care inerent apar într-un turneu atât de greu şi eram luaţi pe sus de entuziasmul celor din public", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Mihaela Leroy.

Aceasta a adăugat că după turneu artiştilor din Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Transilvania le-a rămas mulţi ani întipărită în suflet impresia puternică trăită în timpul turneului şi s-au păstrat şi legături puternice, mai ales cu dirijorul turneului, Paul Mann.

"Membrii formaţiei, de la care ne aşteptam să fie mai distanţi, au fost foarte prietenoşi cu noi. Din păcate, a fost prima şi ultima întâlnire cu ei", povesteşte artista, care se declară convinsă că cei care făceau parte din orchestră la vremea turneului se vor întâlni şi acum cu Deep Purple.

"Vom avea mari emoţii, emoţii pozitive, ne-ar face mare plăcere să ne întâlnim cu ei", a spus Leroy.

Trupele britanice Deep Purple şi UB 40 vor concerta, în iunie, pe Cluj Arena, alături de trupe şi solişti din România, în cadrul evenimentului "Cluj Arena Music Fest".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici